Dit zijn de slimste innovaties in de uitvaartbranche
Innovaties komen niet alleen voor in de IT-industrie. Een traditionele sector als de uitvaartbranche blijft ook vernieuwen. Uitvaartorganisaties worden verplicht om milieuvriendelijker te werken door bijvoorbeeld betere technieken in te zetten bij het cremeren, waardoor er minder schadelijk stoffen vrijkomen. Wat leren uitvaartondernemers op het gebied van innovatie?
Zo zijn er bijvoorbeeld nieuwe alternatieven voor begraven of cremeren. Het zogeheten resomeren, ook wel bio-cremeren genoemd. Resomeren is het ontbinden van het lichaam met een speciale vloeistof. Daarnaast zijn er een aantal innovaties gaande omtrent de uitvaartkist. Tenslotte zijn er nog technologische innovaties.
De zit-lig-kist
Uitvaarten worden steeds persoonlijker. Deze trend is jaren geleden begonnen en blijft zich voortzetten. Het verduurzamen van de uitvaartbranche en de innovaties van producten en –diensten zijn belangrijke redenen voor de voortdurende stroom aan maatwerk. Het meest recente voorbeeld is de ontwikkeling van een zit-lig-kist op het gebied van verzorging en opbaring.
Het is gebruikelijk om een overledene te verzorgen en vervolgens liggend op bed of in een uitvaartkist op te baren. In een DELA-crematorium in Geleen heeft pas geleden een proefverbranding plaatsgevonden met een zit-lig-kist. Hierbij werd getest of de kist geschikt is voor een crematieoven. De zit-lig-kist is niet alleen bedoeld voor cremeren, maar is ook geschikt voor begraven.
De Maastrichtse interieurbouwer Sjeng Schellinx is initiatiefnemer van de zit-lig-kist. Hij kwam op het idee door een overlijden in zijn vriendenkring. “We zaten aan tafel met elkaar. Ik moest gaan staan om die persoon te zien en dan zie je alleen een kist met een liggend persoon. Terwijl je een persoon in het dagelijks leven zelden liggend ziet. Zo ken je de meeste mensen juist niet, die ken je eerder zittend bij je aan tafel.” Schellinx ontwikkelde een prototype. Op basis van dit prototype heeft hij veel positieve reacties gekregen. Daarom besloot hij verder te gaan met de ontwikkeling van zijn idee en vroeg DELA om feedback voor de verdere ontwikkeling van de zit-lig-kist. Het product wordt nu op de markt gebracht.
Logische verklaringen voor het persoonlijker worden van uitvaarten komt bijvoorbeeld door een steeds individualistischer wordende maatschappij en het feit dat bedrijven producten en diensten zijn gaan vernieuwen. Er is de afgelopen jaren een toename in nabestaanden die willen helpen bij de laatste verzorging van hun overleden dierbare. De zit-lig-kist is hier een mooi voorbeeld van.
Live streaming van een uitvaart
Technologieën hebben een grote impact op de invulling van ons dagelijks leven. Ook in de uitvaarbranche. De branche kan innoveren door nieuwe of bestaande technologieën toe te passen. Zo wordt er bijvoorbeeld videotechnologie bij uitvaarten toegepast.
De uitvaart wordt gefilmd of er worden tijdens de uitvaart beelden van de overledene laten zien. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat nabestaanden uit andere landen bijvoorbeeld de mogelijkheid krijgen om via een live streaming op het internet de uitvaart te volgen. Daarnaast is het mogelijk om zelfs een grafsteen met een ingebouwd videoscherm te kopen. Hierop kunnen dan foto’s van de overledene afgespeeld worden.
Resomeren (bio-cremeren)
Resomeren of bio-cremeren is het lichaam van een overledene op een duurzame manier teruggeven aan de natuur. Het belangrijkste element hierbij is water. Het is een nieuw vorm van lijkbezorging en wat betekent “oplossen in water”. Door middel van alkalische vloeistof wordt het lichaam van de overledene onder verhoogde druk en temperatuur afgebroken. Na afloop van het proces blijft er een volledig steriele, waterige vloeistof en compleet schoon wit poeder over.
Yarden zet zich in om dit alternatief ook in Nederland mogelijk te maken. D66 heeft in november 2018 een voorstel ingediend om de Wet op de lijkbezorging aan te passen. Dit sluit goed aan op het initiatief van Yarden.
In 2011 is in opdracht van Yarden door onderzoeksbureau TNO onderzoek gedaan naar nieuwe vormen van lijkbezorging. Yarden heeft op basis van dat onderzoek besloten om resomeren in Nederland mogelijk te maken. Uit eerdere TNO-studies bleek bio-cremeren bovendien een duurzamere methode dan cremeren of begraven. Resomeren kan uiteindelijk op geheel elektrische wijze worden uitgevoerd. Dit allen heeft ertoe geleid dat er in de Tweede Kamer inmiddels serieus gesproken wordt over resomeren.
Ecologische uitvaartkist
Bij de meeste standaard uitvaartkisten worden producten gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu. Er zijn tegenwoordig steeds meer organisaties die ecologische uitvaartkisten aanbieden. Onora is hier een voorbeeld van.
Onora is een nieuwe speler in de uitvaartbranche. Ze onderscheiden zich met nieuwe type ecologische uitvaartkisten. Het voordeel aan deze uitvaartkisten is dat ze volledig biologisch afbreekbaar zijn. De uitvaartkisten worden in Nederland gemaakt uit organisch materiaal, bioplastics.
Onora claimt dat de uitstoot bij een crematie maar liefst 75% minder is dan van gewone houten kisten. Bij begraven vergaat de kist volledig. Bij gewone kisten is dit vaak niet het geval, omdat daarin veel plastics, metalen en lijmen verwerkt zijn. Die zijn niet afbreekbaar, maar vaak zelfs giftig.
De gesproken rouwkaart
Spulex Uitvaartmedia lanceert een innovatief en vernieuwend product. De gesproken rouwkaart, die via Whatsapp, mail, sociale media of elk ander online-kanaal verstuurd kan worden.
De digitale rouwkaart wordt inmiddels op meerdere plekken aangeboden, een gesproken rouwkaart of dankbetuiging nog niet. Nabestaanden kunnen voortaan gesproken rouwkaarten, -brieven en dankbetuigingen per e-mail versturen, zodat de geadresseerden die op de computer, tablet of smartphone kunnen luisteren. Het doel van de uitvaartonderneming is om de gesproken boodschappen het versturen van uitnodigingen en dankbetuigingen bij uitvaarten goedkoper en minder milieubelastend te maken.
‘’Tien jaar geleden zou dit niet levensvatbaar zijn geweest, maar inmiddels is internet ingeburgerd in het dagelijkse leven en is het milieubesef in de samenleving enorm gegroeid. “Daarom is een ingesproken rouwbrief of dankbetuiging echt iets van deze tijd, al zullen we er misschien even aan moeten wennen” zegt Frits Spierings van Uitvaart Spierings in Helmond.
De gesproken rouwkaarten en dankbetuigingen kunnen geheel naar eigen inzicht worden samengesteld via de website. Je kunt een persoonlijke tekst aanleveren, maar in een speciaal digitaal boekwerk staan 1400 voorbeeldteksten en –gedichten.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
3 Reacties
Peter
Dit soort artikelen zijn er puur en alleen voor de linkbuilding voor in dit geval Offerte.nl.
Rob Roelofs
We willen in eerste plaats lezers inhoudelijke en leuke content bieden.
groet, redactie Emerce
Ann Kooijman - Ann Kooijman Beheer BV
Het meest innovatieve product binnen de uitvaartbranche op het gebied van opbaren ben je helaas in jouw verhaal vergeten. De Bio Sac 200, de nieuwe en volledig duurzame manier van opbaren. Dit product sluit naadloos aan bij alle nieuwe innovatieve ontwikkelingen binnen de uitvaartbranche.