-

Snackable video cursusplatform

In een groeiende markt van online educatie ziet On Track, op initiatief van onder andere Ahold Delhaize, kansen om leren toegankelijker te maken. Snackable video courses van veelal bekende experts moeten mensen prikkelen. Vooralsnog via een app, al liggen andere verschijningsvormen in het verschiet.

Strategie
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Toegankelijkheid

Het oerwoud van online trainingen, gratis of betaald via een educatieplatform, nodigt je vriendelijk uit om in te verdwalen. Behalve overweldigend, zijn het instapniveau en de kosten vaak hoog. “De barrière om iets te leren is te groot”, meent Willemijn Rijpma van stichting On Track. “Online educatie is nu voor de happy few, waardoor de ongelijkheid juist verergert”.

Op initiatief van Ahold Delhaize en een batterij aan betrokken partners stelt On Track videolessen samen van experts en deelt deze gratis via de gelijknamige app. Klinkende namen als Typhoon, Maarten van der Weijden en Defano Holwijn moedigen aan je te verdiepen in nieuwe onderwerpen. Instaplessen over onder meer cyber security, muziek produceren en klussen in huis komen voorbij. De video’s voelen zoals het checken van je socials: snappy, zeker niet als college. En elk filmpje eindigt met een thuisoefening. “Je moet voelen iets nieuws te weten of kunnen. Als de kijker meer wil leren, dan wijzen we op de mogelijkheden”.

De aanzet voor On Track komt van Wouter Kolk, CEO Ahold Delhaize Europa, en de HR-directeur. De uitzichtloosheid en het economische effect van de laatste lockdown leidden intern tot de vraag wat het bedrijf kon betekenen. Zowel de uitwerking als de ontwikkeling kwamen voor rekening van &samhoud creative tech. “Educatie lijkt ver van retail te staan”, zegt Rijpma – zelf voormalig Director Digital & Marketing bij Gall & Gall – “maar voor een van de grootste werkgevers is persoonlijke ontwikkeling een van de kernactiviteiten”.

Om de onafhankelijkheid en de langetermijnambitie te waarborgen is het initiatief ondergebracht in een stichting met vijfentwintig partners. “Er is geen verdienmodel, laat staan dat we daarvoor data inzetten”. Bedrijven zoals Just Eat Takeaway.com, Microsoft, Randstad en Fonds Gehandicaptensport dragen financieel of inhoudelijk bij. RTL, NS en anderen ondersteunen op hun beurt bij de promotie.

Doelstellingen
  • Massa
  • Laagdrempelige content

De lat lag meteen hoog, zo herinnert Jip Samhoud van &samhoud zich. “De oplossing moest impact hebben op een massapubliek”. Al vrij snel sloegen de makers de weg in van microlearning: korte lessen met een belangrijke rol voor herkenbare experts, de zogeheten ‘Heroes’. “De vorm bleek daarin ontzettend belangrijk. Binnen een brede doelgroep zorgt het nieuwsgierigheidsniveau misschien wel voor het grootste onderscheid. De content moet dus zo laagdrempelig mogelijk en een kijker meteen grijpen: kort, kernachtig en in staand videoformaat”.

Hoewel er is gekeken naar oplossingen voor web en social, werd het een app. “Daarmee hebben we de meeste opties om kijkers door een programma van aaneensluitende video’s te begeleiden”.

Uitdagingen
  • Samenstelling lessen

De inhoudelijke variatie leverde volgens Samhoud de nodige hindernissen op. Zo heeft een vrij feitelijke track over de basisprincipes van programmeren sneller een kop en een staart dan een les gericht op iemands mentaliteit. “Met een strak course design en verhaalstructuur hebben we elke Hero ondersteund.”

Daarnaast loopt het sluiten van samenwerkingen als rode draad door het project. “Draagt iedereen belangeloos bij? Is dat niet te mooi om waar te zijn? Het helpt dat één bedrijf de leiding neemt en iedereen bij elkaar brengt. De meesten zien het als een welkomproject om hun maatschappelijke missie concreter te maken”.

Resultaat
  • MVP
  • Aangescherpte ambitie

Na acht maanden is On Track onlangs gelanceerd. Rijpma wil binnen een jaar een miljoen gebruikers bereiken. On Track voegt daarvoor tweewekelijks een videobundel toe.

In de komende maanden krijgen de distributiestrategie en promotie verder vorm. Door behalve de mediapartners ook targeting in te zetten gericht op de online volgers van de Heroes, worden bereik en engagement opgebouwd. Tegelijkertijd zoekt ze naar nieuwe samenwerkingsvormen. Zo wordt de app via gemeentelijke stadspassen onder de aandacht gebracht bij gezinnen met een kleiner inkomen.

De lessen zijn nu weliswaar onderdeel van een app, voor Rijpma is dat slechts één van de uitingsvormen. “Samen met de partners Gelijke Kansen Alliantie en het Albeda kijken we bijvoorbeeld hoe On Track een plek kan krijgen in het onderwijs. Daar kunnen we ook gemakkelijker testen wat de impact ervan is. De lesprogramma’s zijn op allerlei manieren inzetbaar, wat de toegankelijkheid alleen maar vergroot”.

Financieel

Veel partners werkten onbezoldigd of hebben met resources bijgedragen. Een kostenplaatje laat zich daarom lastig maken. “Maanden productie en digitaal werk zijn op zijn minst vergelijkbaar met een serieuze campagne”, aldus Samhoud.

* Dit artikel verscheen eerder in het novemberummer van Emerce magazine (#186).

Over de auteur: Yoshi Tuk is redacteur bij Emerce.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond