-

Start-up Other Echo: Een leerplatform voor aankomende muziekproducenten

Hoe en waar je leert (elektronische) popmuziek en dance te produceren is vaak nog een informeel circuit. Start-up Other Echo wil experts en aankomende producenten en muzikanten digitaal met elkaar in contact brengen.

Om de week belichten Emerce en Fundsup een nieuwe start-up die een doorbraak probeert te maken. Deze keer praten we met Twan Ronnes en Lars Muselaers, oprichters van Other Echo.

Twan en Lars, wat doen jullie met Other Echo?

“Wij bieden aspirant-muzikanten de mogelijkheid om via een online educatieplatform kennis en vaardigheden op te doen om hun talent te ontwikkelen.”

Klinkt leuk! Wat is het basisconcept precies?

“Other Echo bevat een brede (en deels gecureerde) selectie van mensen om je te helpen, variërend van artiesten tot zeer ervaren docenten en toonaangevende merkexperts. In essentie bieden we boeiende en leuke manieren om jezelf muzikaal te ontwikkelen door middel van lessen van hoge kwaliteit die beschikbaar zijn voor eerlijke prijzen en voor iedereen.”

Hoe gaat het lesgeven – of advies geven – in zijn werk?

“De lessen zijn in eerste instantie live en interactief, wat betekent dat studenten in direct contact staan met hun docenten via een videoconferentie-tool. Ze kunnen hun docent en medestudenten altijd vragen stellen om antwoorden en feedback te krijgen die op hun persoonlijke situatie zijn afgestemd. Natuurlijk kunnen de studenten de lessen die ze hebben bijgewoond opnieuw bekijken wanneer ze maar willen, maar ze kunnen ook on-demand worden bekeken door nieuwe studenten. We zijn echt bezig met het creëren van een continu groeiend archief van online cursussen over muziekproductie.”

Waar zien jullie het belangrijkste gat in de markt voor jullie concept?

“Ongeacht waar je bent of woont, je kunt deelnemen aan lessen die worden gegeven door trainers van over de hele wereld. Other Echo geeft je de vrijheid om lessen in elke vorm te volgen, van een-op-een-sessies tot grote en kleine groepslessen, en van complete cursussen tot losse workshops en mentorschappen op elk niveau. We houden niet van hokjesdenken, dus Other Echo biedt lessen in vrijwel elk elektronisch genre dat je maar kunt bedenken, waarbij we het complete muzikale spectrum bestrijken en ons richten op diepgaande kennis in plaats van algemene stukjes info.”

Is het de bedoeling dat het een op zichzelf staande omgeving blijft?

“Nee! We bouwen onze eigen videochatdienst en boekingsinfrastructuur die beschikbaar zal zijn als een white label SaaS voor externe partijen, zodat andere merken en instellingen zoals platenmaatschappijen en muziekscholen hun eigen online academies kunnen opzetten en live-lessen kunnen hosten.”

Wat verwachten jullie dat de impact van jullie bedrijf wordt?

“Tegenwoordig wordt het overgrote deel van de muziek die de wereldwijde hitlijsten aanvoert geproduceerd met elektronische apparatuur, en DJ’s en producers staan al geruime tijd aan het hoofd van grote mainstream-evenementen. Dit heeft geleid tot een enorme toestroom van ambitieuze beginnende muzikanten die zijn opgegroeid in het digitale tijdperk en die elektronische instrumenten zoals Ableton Live, drumcomputers en synthesizers onder de knie willen krijgen, in plaats van traditionele instrumenten zoals de gitaar of de piano te bespelen.”

Maar in die hoek was er volgens jullie dus nog niet veel vernieuwing?

“Gek genoeg ondernemen mensen, met alle huidige technische mogelijkheden, nog steeds lange reizen om offline muziekproductielessen te volgen. Ze moeten een beroep doen op vrienden, familieleden en andere mensen voor hulp of verdwalen in het doolhof van ontoereikende en verouderde online educatieve inhoud. Technologie heeft veel dingen in ons leven veranderd, maar leren hoe je elektronische muziek maakt is daar niet een van.”

En vanaf de kant van de docenten? Is daar genoeg interesse?

“Ja, veel mensen, denk aan artiesten, professionele leraren en ervaren hobbyisten, hebben veel kennis en ervaring, gecombineerd met een bereidheid om het te delen door middel van onderwijs. Het ontbreekt hen alleen aan een geschikte manier om dat te doen. Het resultaat is dat veel muzikaal talent over de hele wereld verloren gaat of niet zijn volledige potentieel kan bereiken. Aangezien elektronische muziek zo’n belangrijke motor is voor de economie, heeft het meer dan één voordeel om met nieuwe manieren te komen om producers enthousiast te maken en op te leiden.”

Hoe staan de zaken er op dit moment voor?

“Na een jaar van ontwikkeling van het platform, het opzetten van de eerste partnerships en het samenstellen van een eerste selectie van trainers, hebben we eind maart Other Echo en de eerste lichting lessen gelanceerd. In deze vier maanden hebben we meer dan 30 live sessies georganiseerd, die werden bijgewoond door meer dan 400 cursisten uit meer dan 15 landen. We creëerden ook de eerste content met onze merkpartners en organiseerden onze eerste offline evenementen in heel Nederland. We ontdekten dat een aanzienlijke en groeiende groep gebruikers voortdurend terugkomt naar het platform om zich in te schrijven voor nieuwe lessen. We hebben veel geëxperimenteerd om te zien hoe we de beste lesinhoud kunnen opzetten, mensen naar het platform kunnen trekken, wat onze studenten, trainers en partners verwachten en hoe ze Other Echo (willen) gebruiken. Al die activiteiten hebben ons geleid naar de perfecte opzet van het platform.”

Jullie zijn al een aardig eind op weg dus. Wanneer zijn jullie van plan de markt op te gaan?

“Nu we vier maanden operationeel zijn en de juiste opzet hebben gevonden, zijn we op zoek naar een eerste financieringsronde om de volgende stap te zetten. Naast het opschalen van ons team en het intensiveren van onze marketingactiviteiten, is deze volgende stap een grote technische update van het platform. Met onder andere het on-demand lesarchief, een aangepaste video chatservice, veel automatisering, UX- en usability updates en de mogelijkheid om het platform extern te gebruiken als een white label.”

2019 Mac Pro and MacBook Pro Mockup by Anthony Boyd Graphics

Wie heeft er tot nu toe in jullie geïnvesteerd?

“We hebben het bedrijf gebootstrapped, dus het is op dit moment volledig zelf gefinancierd!”

Ah! En naar wat voor soort investeerders zijn jullie nu op zoek?

“Voor deze eerste financieringsronde zijn we op zoek naar een of meerdere private angels die ons kunnen helpen de roadmap en strategie van het platform verder te ontwikkelen en de juiste omstandigheden voor groei en versnelling te faciliteren. Met andere woorden: iemand die een softwarebedrijf en/of online platform heeft opgeschaald in Europa en daarbuiten, en enthousiast is om een ambitieuze startup in de muziekindustrie te helpen hetzelfde te doen.”

Nog verdere wensen voor een ideale match?

“De meest logische stap zou zijn om mensen te betrekken met een gezonde liefde voor muziek die willen helpen bij het stimuleren en ontwikkelen van (muzikaal) talent, waar dat zich ook bevindt.”

* In samenwerking met Fundsup belichten we iedere donderdag beurtelings veelbelovende start-ups en early-stage investeerders.

Over de auteur: Arjen Strijker is Oprichter en Chief Operations Officer bij Fundsup.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond