-

Storytelling verhoogt conversieratio met meer dan 50 procent

Een goede online marketingcampagne kenmerkt zich door een optimale inzet van data, technologie en creativiteit. Door de groeiende mogelijkheden krijgen data en technologie een steeds dominantere rol. Creativiteit wordt daarom de onderscheidende factor en storytelling is hierin zeer interessant. Met de juiste inzet van storytelling kan onder andere de conversieratio verhoogd worden met meer dan 50 procent. 

Wie succesvol wil zijn in campagnes moet een stapje extra doen. Data zijn alleen waardevol als ze gestructureerd zijn. En een boodschap komt alleen over als je de juiste doelgroep weet aan te spreken.

Om niet ten onder te gaan in de enorme hoeveelheid boodschappen die een consument dagelijks onder ogen krijgt, moet je onderscheidend zijn. Dat kan alleen met creativiteit en storytelling is wat ons betreft dé manier om op te vallen. Toegegeven, het begrip is niet nieuw, we praten er al minstens drie jaar over. Maar net als veel andere buzztermen staat storytelling bij veel bedrijven nog in de kinderschoenen. Ons advies? Ga er nu mee aan de slag, het is simpelweg zonde om het niet te doen.

Storytelling is dé manier om op te vallen

Storytelling gaat inmiddels verder dan alleen het vertellen van een merkverhaal. Door de combinatie van data en technologie kan een verhaal aangepast worden aan de klant en zijn plek in de customer life cycle. We kunnen in wisselende banners een verhaal vertellen. De ervaring leert namelijk dat de consument blind wordt voor continu dezelfde banners. Bovendien moet iemand die het product al gekocht heeft anders benaderd worden dan iemand die zich nog oriënteert.

Er moet een overlappende verhaallijn zijn, maar waar nodig nuances. Dat vraagt om extra creatie. Maar vergeet ook de landingspagina’s en website niet. De verhaallijn moet onderdeel worden van de totale communicatie.

Hogere clickratio bij Eurocamp

Onze klantcase Eurocamp is een mooi voorbeeld van hoe storytelling toegepast kan worden. De door ons opgezette verhaallijn begint met de vraag ‘Wist je dat je ook op campingvakantie kunt gaan?’. Daarna worden mensen geïnspireerd met verschillende campings: een top negen met leukste kindercampings, campings aan zee of juist in de bergen. En pas bij het derde verhaal wordt ingespeeld op de conversie: hier is een korting, boek nu.

Er zijn dus drie verhaallijnen, met vier flights en vier bannerformaten. Voor iedere top negen campings is bovendien een blog geschreven om uit te leggen waarom juist die campings zo leuk zijn. Dankzij de inzet van Doubleclick Campaign Manager ‘weten we’ welke mensen een banner hebben gezien. Vervolgens wordt die groep consumenten doorgestuurd naar een nieuw bakje voor een banner met de volgende verhaallijn. Storytelling wordt hier dus gebaseerd op views. Het resultaat? Vooral de tweede verhaallijn laat een beduidend hogere clickratio zien dan andere campagnes. Percentages kunnen we er nu nog niet aan verbinden, omdat de campagne nog loopt.

Glasheldere resultaten bij Corendon

Onze klantcase Corendon op basis van clicks biedt mooie cijfers. Maar eerst de context. Het online aankoopproces van een zonvakantie (pakketreis) strekt zich soms wel uit tot 90 dagen met tot wel 25 online touchpoints. En de concurrentie is fors. Voorheen zette Corendon veel in op de directe conversie: boek nu! Ook de prospecting was daarop gericht. In deze fase van de customer journey is ‘boek nu’ echter de verkeerde boodschap. Vandaar dat we voor Corendon met storytelling aan de slag zijn gegaan door op basis van klantgedrag een verhaal te vertellen: van winterzon naar bestemming naar accommodatie. Oftewel, van bereik naar interactie naar boekingen.

De resultaten bij Corendon zijn glashelder. Zowel de conversieratio (plus 51,6 procent), als de eCPM (30,25 procent beter) en bouncecijfers (48,25 procent beter) bleken een stuk verbeterd na duidelijke storytelling.

Een goede displaycampagne met meer creativiteit kan zomaar twee tot drie keer meer tijd kosten, maar de investering betaalt zich terug. Bovendien maken data en technologie storytelling steeds gemakkelijker. Onze overtuiging? Het omslagpunt is nu.

Deel dit bericht

5 Reacties

Rachel

Leuk:-)

Wouter

Leuk artikel Ematters! Dit is nog veelal onontgonnen terrein, vaak onder de mantel der branding bedekt. Wat ik hier nog mis is het inkopen van een controle, bv dmv een goede doel campagne of een andere soort hold out waardoor je weet wat de conversie lift is ivm niets doen.

Jeffrey Bleijendaal

Hallo Wouter, dankjewel voor je reactie.
We hebben wél een controlegroep ingezet en dat doen we in de huidige Flight 2.
Dit geeft inderdaad additioneel inzicht en controle.

PS: even voor de duidelijkheid. Dit artikel heb ik gepubliceerd, maar alle credits naar mijn collega, Karin Woudstra, die dit concept heeft uitgedacht en technisch uitgewerkt.

Bastiaan

Mooie cijfers..
Wat bedoel je met: “Een goede displaycampagne met meer creativiteit kan zomaar twee tot drie keer meer tijd kosten” ?

Jeffrey Bleijendaal - Ematters BV

Hallo Bastiaan,
Wat we bedoelen, is dat het uitdenken van het concept, het technisch inregelen, het maken van de verschillende bannersets en het inboeken van de verschillende flows meer tijd kost dan het opzetten van een reguliere display-campagne, zoals we die nu nog veelvuldig zien.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond