-

Movers & Shakers: Igor Milder (Open Industries)

Hij was CEO van LBi Lost Boys Netherlands, nu investeert hij in jonge maatschappelijk bewogen bedrijven. Igor Milder spreekt hier over zijn nieuwe stap, schijnbaar branchevreemde, stap als ondernemer.

“Ik ga niet voor de snelle exit”

Naam: Igor Milder (40)
Is: Medeoprichter Open Industries
Was: CEO LBi Lost Boys Netherlands

Je doet sinds kort aan ‘betekenisvol ondernemen met een doel’. Wat is dat?

“Ondernemen met een doel staat bij ons voor investeren in en ondernemen met jonge bedrijven die sociaal bewogen zijn met oog voor de lange termijn. We gaan niet voor de snelle exit en niet voor de maximale winst. Dat onderscheidt ons van venture capitalists. Het woord Open staat voor onze visie op de wereld. En Industries staat voor hard werken en de handen uit de mouwen steken. We zitten momenteel in acht bedrijven, variërend van kleding tot lead generation. Vorig jaar namen we een belang in Lab1111 en zelf zijn we gestart met Wecanbeheroes, een opleidingstraject voor digitaal talent.”

Dat klinkt als een radicale overgang.

“Samen met zakenpartner Jalbert Kuijper begon ik in 2000 het internetbureau Inpact. Dat hebben we verkocht aan Lost Boys. Op de achtergrond hebben we altijd nog bedrijven gehad. Open Industries is er daar een van. Het jaar 2010 was het laatste jaar waarin ik actief was voor Lost Boys. Ik bleef aan als adviseur, maar ben vorig jaar mijn eigen weg gegaan. Op een gegeven moment ben je toe aan iets nieuws. In de dienstverlening raak je iets van jezelf kwijt.

Van internet naar een wollensokkenwereld?

“Toen ik 27 was, ben ik al begonnen met ondernemen. Internet was tijdens het millennium hét ding om te doen. Dan ben je niet heel bewust bezig met ondernemen en waar je naartoe gaat. Toen ik na de verkoop van Inpact bij Lost Boys binnenkwam, ging het slechter dan het van de buitenkant leek. Dan kan je stoppen of aanpakken en doorgaan. Dat laatste kost veel energie, maar je laat wel iets netjes achter. Daar heb ik veel van geleerd. Met Igor Milder (40) Is: Medeoprichter Open Industries Was: CEO LBi Lost Boys Nederland Movers & Shakers die kennis ga ik nu door eenzelfde proces, maar dan zonder de gedachte aan een exit. Bij Open Industries gaat het om de lange termijn en is misschien ook wel een zoektocht naar mezelf. Kijken naar wat ik leuk vind. En dat is een groep bedrijven bouwen met superbevlogen mensen. Ik noem dat geen wollen sokken, maar een wereld die verandert.”

Je timing lijkt met al die economische tegenwind niet echt lekker.

“Een aantal zaken valt nu gewoon samen. Er is een tijd van crisis nodig om verandering te realiseren. Mensen denken tegenwoordig anders over werken en ondernemen. Je stopt niet meer met werken op je 65ste. En jongeren denken meer na over de lange termijn. Een praktisch voorbeeld is elektrisch rijden. Dat is een thema dat lang bleef hangen, maar nu op gang komt. Bedrijven moeten sociaal zijn van aard. Als mensen gedreven zijn, komt er veel los.”

Wat is de rode draad in je handelen?

“Ten eerste gaat het altijd om de combinatie van ondernemen en een online component. Daarnaast moet ik mezelf ertoe forceren om te ondernemen, iets anders te doen. Blijven zitten is makkelijk, maar verandering vergt inspanning. We hebben nog gekeken of we de rol van investeerder wilden innemen met Open Industries, maar we willen uiteindelijk actief ondernemen.”

Je trok ook een jaar de kar voor Lost Boys in China. Wat nam je mee terug?

“China is een land van twee snelheden: behoudend enerzijds en explosief groeiend in een superconcurrerende omgeving anderzijds. Dat zie ik nu ook in Nederland. Oude bedrijven en de politiek praten veel en doen niets. Ze zijn bang om fouten te maken. De nieuwe ondernemers willen bouwen aan de toekomst. Doen, fouten maken, leren en doorpakken. Kleine bedrijven hebben door dat ze de wereld kunnen veranderen. Daarbij helpen we een handje.”

Foto: Jaezz Fotografie (c)

*) Dit artikel verscheen in de rubriek Movers & Shakers van Emerce Magazine 111, maart 2012

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond