-

Portland: ‘Cloudtechnologie dwingt ons flexibel mee te bewegen’

In een IT-wereld die gedomineerd wordt door cloudreuzen moet softwareleverancier Portland zichzelf net als ieder ander IT-bedrijf heruitvinden. Oprichter en eigenaar George van Brugge probeert zijn klanten flexibeler te laten ondernemen en ze voor te bereiden op nieuwe technologische innovaties. Tegelijkertijd moeten hijzelf en zijn bedrijf zich anders positioneren.

Als distributeur van software richt Portland zich al meer dan twintig jaar op automatiseerders en IT-professionals. Het doel is om hun werk met slimme tools te versimpelen. “Het gaat erom de dagelijkse IT-kerntaak en repetitieve handelingen te automatiseren en vereenvoudigen,”vertelt Van Brugge. Steeds vaker gebeurt dat nu met oplossingen vanuit de cloud.

Op welke klantbehoefte speel je in?

“We richten ons op de IT-professionals die met name bij mkb-bedrijven verantwoordelijk zijn voor de kantoorautomatisering en infrastructuur. We zijn in zekere zin een master managed service provider, een organisatie die automatiseringsbedrijven helpt zichzelf te automatiseren. De IT-waardeketen is vaak complex. Daarom proberen we die te versimpelen door software- en cloudleveranciers van over de hele wereld te vertegenwoordigen. We zoeken continu naar softwareproducten en nieuwe technieken om de handelingen in de IT te vergemakkelijken. Van het beheren van digitale werkplekken tot aan het beveiligen en veiligstellen van de bedrijfsvoortgang.”

Die markt verandert door de opkomst van cloudtechnologie enorm. Wat betekent dat voor Portland zelf en jullie klanten?

“We hebben tegenwoordig computing on demand. Met de komst van de Amazons, Googles en Microsofts van deze wereld til je die IT-afdeling in één keer over naar de cloud. Je profiteert als bedrijf van hun schaalgrootte, security en prijs. Tegelijkertijd beginnen automatiseerders te merken dat ieder bedrijf en elke medewerker daarvan zelf willen bepalen met welke software-oplossing ze werken. Vaak zijn dat SaaS-achtige applicaties – software as a service.

“Zowel wijzelf als de automatiseerders waarvoor we werken, zitten dus in een veranderende markt. Want zijn we daar nog wel nodig? Een beetje tech savy ondernemer, uitgerust met een creditcard, klikt zo zijn eigen IT bij elkaar.Dat vraagt om flexibiliteit. Lokale infrastructuren bewegen langzaam naar de cloud. Dienstverleners moeten daarin mee.”

Worden die SaaS-oplossingen niet gewoon rechtstreeks bij de maker afgenomen?

“In mijn ogen blijft zo’n intermediairrelevant, mits ze mee weten te veranderen. De rol zal steeds meer bestaan uit extra services rondom de software-oplossing. Uiteindelijk vindt een mkb’er het prettig om met een Nederlandstalige, lokale, IT-dienstverlener te werken. Ik verwacht ook dat automatiseerders bedrijven steeds meer mee moeten nemen in de ‘reis’. Kijk bijvoorbeeld hoe Coolblue klanten van de eerste interesse langzaam naar een keuze en aanschaf begeleidt. Onze klanten kunnen hetzelfde doen voor de aanschaf van een dozijn aan laptops of overstap naar de cloud.

“Zelf hebben we daarom een ‘cloud cost control’-dienst ontwikkeld: een tool die inzichtelijk maakt welke cloudoplossingen er binnen een bedrijf al worden gebruikt en hoe men geld kan besparen. Ook zetten we op onze Trading Desk het virtual payment-programma van American Express in om onze klanten – de service providers – virtuele creditcards met ingestelde limieten aan te bieden. Die gebruiken hun klanten weer om wereldwijd software- en clouddienstenaf te nemen bij één partij, Portland. Dat neemt een hoop administratie weg.”

Er zijn behoorlijk wat technische innovaties en hypes. Hoe helpt je dienstverleners bij hun keuze waarop te focussen?

“Dat klopt. Elke ondernemer moet zich dus flexibeler opstellen. Onze eigen omslag is om minder vanuit software te redeneren en naar een niveau hoger te kijken. We zoomen uit om later weer in te zoomen: welke technieken zijn er en welke komen eraan? Daarom hebben we een aantal jaar terug samen met Gartner en CompTIA de Portland Research Desk opgezet. Daarin geven we voor verschillende doelgroepen een overzicht van opkomende technologieën. We selecteren ongeveer 50 van de 1800 technieken die Gartner analyseert. Die zetten we vervolgens op een tijdslijn zodat men weet wanneer ze voorbereidingen moeten treffen. Onze rol wordt dus adviserend en gericht op de migratie en implementatie. We draaien ons dus om: minder naar softwareleveranciers kijken, meer naar de klantvraag.”

Dat is nogal een omslag in eigen denken. Heb je tips voor ondernemers om zich flexibel te blijven opstellen?

“Veel komt in mijn ogen neer op timing. De ontwikkeling in de IT-markt verloopt in golven. Veel IT-bedrijven hanteren nog het ‘BreakFix’-model. Ze bouwen op en repareren wanneer er iets misgaat. De volgende fase gaat dus over de cloud, maar het duurt nog zeker tien jaar voordat iedere MKB’er over is. Timing betekent in mijn ogen dat je op de juiste momenten de juiste golven kiest. Daarvoor heb je ook de juiste mensen nodig. Insource the brains, outsource the hands, zeg ik altijd. Probeer in ieder geval mensen aan te trekken die slimmer zijn dan jijzelf.

“Daarnaast vind ik dat je je als ondernemer zelf moet interesseren voor technologie. Spendeer 40 uur van je leven aan het doorgronden van een nieuwe techniek. Je moet bijvoorbeeld snappen wat Amazon allemaal doet op het vlak van cloudtechnologie. Als je als bedrijf volledig op advies van anderen moet varen, loop je algauw vertraging op.”

Dit is het derde artikel in een serie van drie over flexibel ondernemen. Benieuwd naar meer informatie over flexibel ondernemen of wil je meer diepte-interviews lezen met succesvolle ondernemers? Lees hier dan verder. 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond