-

Solarus: zonnecollectoren met de hoogste opbrengst ooit gemeten

Onder het motto ‘the new power to fuel our future’ werkt Solarus aan een nieuwe generatie zonnecollectoren die de wereld moet veroveren. “De zonne-energie van de toekomst komt uit Venlo.”Jacko D’Agnolo is COO bij het innovatieve bedrijf op het gebied van duurzame energie.

Wat doet Solarus?
“Solarus produceert de hybride PowerCollector, een innovatieve en gepatenteerde zonnecollector met de hoogste opbrengst ooit gemeten. De collector genereert tot drie keer meer energie van de zon dan conventionele zonnepanelen. Deze grote mate van efficiëntie zorgt ervoor dat met de solar-oplossing van Solarus meer fossiele brandstoffen kunnen worden vervangen en de CO2 uitstoot kan worden verlaagd.”

Waarom zou je kiezen voor de PowerCollector?
“Als het gaat om processen waar zowel warmte als elektriciteit nodig zijn, is de PowerCollector de beste keuze voor duurzame energie. De collector vangt namelijk rechtstreeks de warmte van de zon op en levert daarnaast ook elektriciteit. Solarus richt zich op dit moment met name op de hospitality-sector en de voedselindustrie in Nederland, India, Zuid-Afrika en op korte termijn ook in Zuid-Amerika.”

Solarus won in 2017 een Accenture Innovation Award. Wat heeft de prijs je opgeleverd als je terugkijkt?
“Na het winnen van de award heeft Solarus veel media-aandacht gekregen, wat heeft gezorgd voor meer bekendheid. De prijs is voor onszelf maar nog meer voor de buitenwereld een bevestiging dat ons product van grote toegevoegde waarde is bij de energietransitie. De Accenture Innovation Awards (AIA) heeft voor ons nieuwe deuren geopend naar investeerders, nieuwe partners en potentiële grote klanten.”

Wat is het waardevolste gevolg van je deelname?
“De AIA hebben eraan bijgedragen dat gerenommeerde investeerders een investering hebben gedaan in ons bedrijf. Ook heeft onze deelname ongetwijfeld bijgedragen aan de twee succesvolle crowdfundingacties die we hielden. Met het kapitaal uit investeringen hebben wij onze productiefaciliteit verder kunnen automatiseren en kunnen we nu verder opschalen en onze footprint uitbreiden. Kortom: we zijn van start-up doorgegroeid naar scale-up.”

Welk advies zou je geven aan AIA18-deelnemers?
“Wees trots op jouw innovatie en gebruik de AIA om je netwerk te verbreden.”

Hoe is Solarus ontstaan?
“Solarus is een spin-off van het Zweedse Vattenfall, het bedrijf dat in 1998 begon met onderzoek naar een technologie voor thermische zonnecollectoren. Vattenfall is op een gegeven moment een andere koers gaan varen en toen heeft de universiteit in het Zweedse Gävle met een aantal mensen het onderzoek en de ontwikkeling voortgezet. Hieruit is Solarus ontstaan. In 2014 heeft Solarus zich in Nederland gevestigd en hebben wij de PowerCollector doorontwikkeld en naar de markt gebracht.”

Wat zijn nu uitdagingen, waar loop je tegenaan?
“De markt voor zonnewarmte is relatief nieuw en de PowerCollector is een nieuw product. Het kost tijd en geld om bekendheid te krijgen en als merk te worden gezien.”

Hoe komt dat?
“In veel landen is de energieprijs erg laag – doordat bijvoorbeeld de kosten van vervuiling niet worden meegenomen – waardoor de terugverdientijd van een PowerCollector-installatie nog te lang is. Om het product voor meerdere markten interessant te maken en een betere concurrentiepositie te krijgen, zijn we druk bezig om de kostprijs omlaag te krijgen.”

Wat voor trends zie je in de markt van Solarus de komende jaren?
“De discussie van de energietransitie zal zich verleggen van de opwek van duurzame energie naar de opslag van duurzame energie. Om hierop in te springen starten we binnenkort een project in Groningen waarbij we de warmte van de zomer opslaan om die in de winter te gebruiken.”

Wat is jouw gouden tip voor ondernemers?
“Als jij overtuigd bent van jouw product, idee of dienst, dan kun je ook anderen overtuigen.”

*) Solarus heeft in 2016 meegedaan aan de  en was winnaar in het thema Dit is een artikel in de serie van de Accenture Innovation Awards dat ik schreef in samenwerking met Eline van Vliet.

Deel dit bericht

1 Reactie

Toma

Solaris Venlo is reeds een jaar geleden failliet verklaard. Erg jammer van dit veelbelovende en alternatieve project.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond