Deel dit artikel
-

1,2 miljoen slachtoffers van digitale criminaliteit

In 2018 gaf 8,5 procent van de internetgebruikers van 12 jaar of ouder aan in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer te zijn geweest van digitale criminaliteit. Dat komt neer op ruim 1,2 miljoen mensen. Vooral jongeren waren slachtoffer. Vermogensdelicten kwamen het vaakst voor, zo meldt het CBS op basis van het vandaag verschenen onderzoek Digitale Veiligheid en Criminaliteit.

Het onderzoek naar Digitale Veiligheid & Criminaliteit is een nieuw onderzoek dat het CBS in het najaar van 2018 heeft uitgevoerd in samenwerking met de politie. Voor dit onderzoek werden 100.000 personen benaderd, van wie ruim 38.000 meededen.

4,6 procent was slachtoffer van een vermogensdelict, een delict waaraan de dader geld heeft verdiend. De slachtoffers betaalden bijvoorbeeld voor diensten of goederen die niet werden geleverd. Daarnaast is bij 0,5 procent geld van de rekening gehaald of zijn betalingen gedaan vanaf de rekening.

Van fraude bij online handel werd 2,9 procent van de internetgebruikers slachtoffer, waarvan het grootste deel van aankoopfraude (2,7 procent). Ruim 4 op de 10 slachtoffers van aankoopfraude (42 procent) in 2018 deden hun aankoop via een tweedehands website. Producten waarbij vaak gefraudeerd werd zijn kleding, schoeisel en accessoires (30 procent) en mobiele telefoons (20 procent). Een op de tien slachtoffers van aankoopfraude in 2018 gaf aan de schade vergoed te hebben gekregen.

Van fraude via het betalingsverkeer werd 0,7 procent van de internetgebruikers in 2018 slachtoffer. Bij 0,5 procent werd geld van de rekening gehaald of betalingen gedaan; bij 0,2 procent werden op naam van het slachtoffer een lening, abonnement, goederen of diensten verkregen. Bij slachtoffers waarbij geld van de rekening werd gehaald, gebeurde dit vooral door phishing (30 procent) en hacken (12 procent).

In 2018 is bijna een op de 50 internetgebruikers (1,8 procent) slachtoffer geweest van een of meer gevallen van hacken, waarbij gegevens zijn verstoord, geblokkeerd of gestolen. Bij ruim de helft (56 procent) was ingebroken op hun sociale media account; bij bijna 3 op de 10 werd het email-account gehackt.

Internetgebruikers zijn het meest bezorgd over misbruik van hun bank- en persoonsgegevens. In 2018 zei 42 procent hier zeer bezorgd over te zijn. Vanwege de bezorgdheid over de veiligheid laten internetgebruikers bepaalde activiteiten op het web achterwege. In 2018 zei 45 procent om die reden wel eens af te zien van het doen van online aankopen, een vergelijkbaar aandeel (42 procent) vermeed het downloaden van zaken als apps, software of muziek.

In 2018 gaf 1 op de 5 internetgebruikers aan nooit backups te maken; 1 op de 10 zei nooit computerprogramma’s (bijvoorbeeld besturingssysteem, virusscanner of internetbrowser) te updaten of vernieuwen. Eveneens 1 op de 10 beschermde de toegang tot de apparatuur nooit met toegangscodes of wachtwoorden.

Mannen waren net zo vaak slachtoffer van digitale criminaliteit als vrouwen. Mannen werden wel vaker slachtoffer van vermogensdelicten, vrouwen daarentegen vaker van interpersoonlijke incidenten.

Belangrijke redenen voor slachtoffers om niet te melden of geen aangifte te doen, waren dat het niet helpt of dat het niet belangrijk genoeg was.

Foto Pixabay

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond