Deel dit artikel
-

Terugblik 2012: Facebook

Geen bedrijf stond zo sterk in de belangstelling dit jaar als Facebook. In mei had de beursgang van het sociale netwerk de megaklapper van 2012 moeten worden, die de sombere economische tijdingen voor eens en voor altijd over het dode punt heen zou trekken, maar het werd een World Online-achtige deceptie. Ruim vijftig rechtszaken werden aangespannen tegen Facebook, schermbeurs Nasdaq en andere betrokken partijen.

De Facebook-koorts begon eigenlijk al in april, toen oprichter en CEO Mark Zuckerberg zomaar één miljard dollar neertelde voor  foto-app Instagram. En blijkbaar moest de beursgang nog eens overtroffen worden door zijn huwelijk met Priscilla Chan, een dag later. Binnen een uur werd de foto van het huwelijk op de Facebookpagina van Zuckerberg vijftigduizend keer ‘geliked’.

Na de beursgang begonnen de twijfels. Was Facebook niet gewoon gebakken lucht? Al maanden doet het bedrijf zijn uiterste best om te laten zien dat het wel degelijk van plan is (veel) geld te verdienen en beleggers tevreden te stellen. Met mobiel, video-advertenties, apps, het versturen van berichten en binnenkort wellicht met een eigen advertentienetwerk.

Dat Facebook snel kan schakelen bleek vorige week, toen het in amper twaalf dagen een exacte kopie van sexting-app Snapchat ontwikkelde nadat onderhandelingen met deze startup op niets waren uitgelopen. Zuckerberg programmeerde zelf mee en sprak geluidjes in.

Facebook koopt Instagram voor één miljard dollar (april)

Facebook heeft het bedrijf Instagram, bekend van de gelijknamige foto-app, gekocht voor één miljard dollar. Dat heeft Mark Zuckerberg zojuist op zijn eigen Facebookpagina bekendgemaakt.

Miljardendans rond Facebook IPO (mei)

Mark Zuckerberg krijgt bij de aanstaande beursgang van Facebook voor zijn 30,2 miljoen te verhandelen aandelen vermoedelijk 1,1 miljard dollar. Het aandeel van Facebook gaat bij de beursgang op 18 mei namelijk tussen de 28 en 35 dollar kosten.

IPO Facebook zorgt voor extra durfkapitaal (mei)

De beursgang van Facebook aanstaande vrijdag is wellicht goed nieuws voor honderden startups. Een handvol durfkapitalisten krijgt veel geld voor hun aandeel in Facebook. Geld dat later weer gebruikt zou kunnen worden voor nieuwe investeringen.

Facebook half uur later naar de beurs; koers zakt snel (mei)

Facebook is met een vertraging van een half uur om half zes ‘live’ gegaan aan de Nasdaq. De beurs kon de hoge volumes niet aan. De openingsprijs voor de aandelen – naam: FB – bedroeg 38 dollar. De koers zakte snel van 42 naar 38 dollar. De verwachte koersexplosie is daarmee uitgebleven.

Zeker vijftig rechtszaken over beursgang Facebook (september)

Het verwijt is dat door een technische storing beleggers niet tijdig hun stukken hebben kunnen kopen of verkopen, terwijl de koers snel daalde. Inmiddels heeft Facebook 47 procent van zijn oorspronkelijke beurswaarde zien verdampen. Dat komt neer op 38 miljard dollar.

Facebookbroers stappen in e-commerce (november)

De gebroeders Winklevoss, vooral bekend vanwege hun jarenlange strijd met Facebook CEO Mark Zuckerberg, leiden de financieringsronde voor winkelstartup Hukkster van 750.000 dollar.

Zynga en Facebook drijven uiteen (november)

Zynga en Facebook nemen voorzichtig afstand van elkaar. De contracten tussen beide bedrijven zijn herzien, zo blijkt uit documenten die bij beurswaarhond SEC zijn ingediend.

Facebook rolt nieuwe locatiedienst uit (december)

Facebook daagt Yelp en Foursquare uit met een verbeterde dienst binnen zijn mobiele app genaamd Nearby. Daarmee zijn winkels en restaurants in de directe omgeving te vinden. Aanbevolen uiteraard door vrienden.

Facebook schudt Europese organisatie op (december)

Facebook reorganiseert zijn Europese verkoopteams. Daartoe is Carolyn Everson vanuit de VS tijdelijk in Engeland gedetacheerd.

Facebook: de grootste CRM database ter wereld (december)

Met meer dan één miljard gebruikers wereldwijd is Facebook de grootste online database van consumenten ter wereld. In hun jacht om deze potentie te benutten zijn bedrijven hier bovenop gedoken en bouwen enorme aantallen fans op hun merkpagina’s. Er is alleen een grote vraag: zijn mijn klanten ook mijn fans? Een nieuwe ontwikkeling op Facebook biedt wellicht uitkomst.

Sheryl Sandberg (Facebook) casht voor vijftig miljoen dollar (december)

COO Sheryl Sandberg van Facebook heeft stilletjes haar aandelen verkocht tot een bedrag van vijftig miljoen dollar. Deze week gingen nog eens 310.000 aandelen weg voor 8,4 miljoen dollar.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond