Deel dit artikel
-

2019: De Video Wars

2019 zal mogelijk vooral worden herinnerd als het jaar waarin de video oorlog losbarstte, al zijn de gevolgen daarvan nog niet helemaal te overzien. Na ruim twaalf jaar kreeg Netflix dit najaar haar eerste wereldwijd opererende concurrent, Disney Plus. Maar liefst negentig miljard dollar investeert het concern om de enorme achterstand in te lopen.

Aardig was dat Disney Nederland de Europese primeur gunde. En heel veel Nederlanders – een op de tien – probeerden de nieuwe zender meteen uit. Met alle succesvolle animatiefilms hebben ze jonge kinderen meer te bieden dan Netflix, terwijl er voor ouders toch genoeg valt te genieten. Met Star Wars, de superhelden van Marvel en de natuurfilms van National Geographic bijvoorbeeld.

Volgend jaar wordt het helemaal druk op de Amerikaanse markt voor videodiensten. In mei start HBO Max. En de traditionele tv studio’s zitten ook niet stil. NBCUniversal heeft de onlinedienst Peacock aangekondigd. Ook CBS en Viacom gaan samen op jacht naar Netflix klanten. Terwijl bestaande diensten Amazon Prime en Hulu fors investeren in eigen content.

Het ziet er overigens niet naar uit dat het klantenbestand van Netflix meteen leegloopt. Dat is de conclusie uit een steekproef die dit najaar door Piper Jaffray in de VS werd gehouden. De investeringsbank stelt dat driekwart van de ondervraagden hun abonnement op Netflix niet op willen zeggen. Daarmee is niet gezegd dat er geen markt is voor nieuwe streamingdiensten. Het zijn echter de kabelbedrijven die moeten vrezen dat klanten weg zullen lopen. Vooral in de VS zijn die abonnementen schreeuwend duur.

Netflix zelf maakt zich evenmin grote zorgen. Het Amerikaanse bedrijf zegt de komst van onlinediensten Apple TV Plus en Disney Plus niet te vrezen omdat de ‘transitie van lineair naar uitgesteld kijken’ enorm is en alle partijen daarvan profiteren.

De lancering van Apple TV Plus ging trouwens grotendeels onopgemerkt voorbij. Dat kwam toch vooral omdat het aanbod erg mager is en ook het komende jaar niet snel zal worden uitgebreid. Ook richt het bedrijf zich, ondanks een wereldwijde lancering, grotendeels op Amerikaanse kijkers.

Toch is aan alles te merken dat de strijd tussen betaalde videodiensten in alle hevigheid is losgebarsten. Studio’s trekken hun series terug voor hun eigen platforms, met als gevolg een voor de consument ongewenste versnippering van het aanbod.

Die consument zal keuzes moeten maken. Een gemiddeld Amerikaans gezin heeft 2,8 abonnementen lopen, een aantal dat al geruime tijd niet meer groeit. Dat betekent op de lange termijn afvallers. Temeer daar partijen als Netflix miljarden moeten lenen om eigen content te produceren.

De concurrentiekracht van Netflix was al zo groot dat de videodienst van het Franse Canal Plus er niet tegenop kon. CanalPlay besloot na drie jaar te stoppen. In Nederland werd Film1 overgenomen nadat Sony er de stekker uit trok.

In Nederland wordt door de bestaande zenders de noodzaak van samenwerking ingezien, maar over de manier waarop is nog geen consensus. Weliswaar werken de drie grootste zenders Talpa, RTL en NPO samen in NLZiet, directeur Niels Baas ergerde zich tijdens het evenement Cross Media Café: On Demand zichtbaar aan het gebrek aan ambitie. ‘Ik hoop nu echt dat de deelnemende partijen eens over hun schaduw heen durven te stappen. Het feit dat wij slechts 60.000 betalende abonnees hebben komt toch vooral omdat iedere omroep zijn eigen platform aan het promoten is.’

De komst van Netflix klonen heeft in elk geval ook in Nederland gevolgen voor de traditionele aanbieders. Vijf procent van de Nederlandse huishoudens zegt binnen vijf jaar zijn tv-abonnement te willen staken en acht procent wil dat binnen twee jaar doen. In totaal overweegt een kleine twintig procent om op enig moment het tv-abonnement te beëindigen, aldus Telecompaper uit Houten.

De traditionele zenders hebben nu nog het voordeel dat ze live tv brengen (journaals, voetbal), maar het is niet ondenkbaar dat de buitenlandse platforms dat uiteindelijk ook gaan doen.

Emerce blikt de komende weken terug op 2019

Foto Tyler Nix via Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond