2021: Flitsbezorgers leggen de lat voor iedereen hoger

Dit jaar hebben de flitsbezorgers hun intenties duidelijk op de kaart gezet. Supermarktketens en maaltijdbezorgers kunnen ze niet negeren, want de klant is nóg meer en sneller gaan verwachten.
Er zijn analisten en oudgedienden die een flashback beleven als ze naar flitsbezorgers kijken. Bedrijven zonder substantiële stroom van inkomsten, of onderscheidende app c.q. dienstverlening die miljarden dollars venturecapital ophalen doen hen denken aan de eerste dotcombubbel. Toen, twintig jaar geleden, de belofte en fantasie waren genoeg om een start-up een immense waardering te geven. ‘Nu is het anders’ zegt een andere groep. Deze stelt dat groeigeld talloze andere bestemmingen heeft en dat de beslissing tot investering goed doordacht is.
Hoe de toekomst voor partijen als Getir, Gorillas en Flink zich ook ontvouwt, ze hebben drukken nu hun stempel al op de marktpartijen in wiens water ze varen. Supermarkten zien partijen opkomen die voor 1,80 euro boodschappen bij de consument thuis afleveren binnen tien minuten. Die klant zal niet nog eens naar de winkel gaan, overdag of ’s avonds. Maaltijdbezorgers als Thuisbezorgd, Uber Eats en Deliveroo zien ook concurrentie opkomen, want de nieuwelingen brengen ook razendsnel online bestellingen bij een consument per fiets.
Gorillas ging in december 2020 van start in Nederland, Getir in mei 2021 en Flink in maart 2021. Investeerders staken tegen de miljard euro in elk van de ondernemingen. Flink is in Nederland de partij met de meeste ambities. Het koerst voor zover duidelijk op minstens 43 steden.
CEO Jitse Groen van Just Eat Takeaway laat zich niet gek maken. Eind oktober gaf hij, mede na druk van een activistische belegger, een strategie-update. Daarin verwoordt hij vooral zijn geloof in netwerkeffecten in combinatie met de KPI’s en ervaringen van het Nederlandse bedrijf. Welke business Groen ook betreedt, hij houdt het oog op de horizon. Naar nu duidelijk wordt heeft hij een speciaal team ingericht dat zich louter richt op distributiedeals met – let op – supermarkten, online retailers, warenhuizen, bakkers en andere specialisten. Je hoeft geen first mover te zijn om andere scale-ups tot consolidatie te dwingen.
2021 zal voor websuper Picnic de boeken in gaan als een jaar van omslag of versnelling. De toekomst van de organisatie werd verder zekergesteld met de investering van zeshonderd miljoen euro. Het geld komt van niets minder dan de Bill & Melinda Gates Foundation Trust. Dat is een fonds met een langetermijnhorizon, dus geen dwingende aandeelhouder die al na vijf jaar met forse winst wil verzilveren. CEO Michiel Muller stuurde in 2021 ook voor het eerst bezorgwagens de weg op in het westen van Duitsland en het noorden van Frankrijk. Of en wanneer ook Engeland nog aan de beurt komt, moet nog blijken.
Afgelopen voorjaar werd duidelijk dat Picnic door afwezigheid van legacy de nummer twee-positie van Jumbo Supermarkten heeft overgenomen. In een onderzoek van platform Supermarkt & Ruimte geeft 41 procent aan bij Albert Heijn online supermarktaankopen te doen, Picnic (27 procent) en bij Jumbo (21 procent).
Nederlandse consumenten verwachten over vijf jaar een groter deel van hun aankopen online te doen dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van ShoppingTomorrow, onderdeel van Thuiswinkel.org. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse consumenten verwachten over vijf jaar 40 procent van hun aankopen online te doen. In tegenstelling tot vorig jaar waarin consumenten aangaven 37 procent van hun uitgaven online te doen in 2025.
De kaarten liggen nog op tafel.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond