Deel dit artikel
-

2021: het jaar van de altcoins

Ook in 2021 steeg en daalde de Bitcoin als een jojo die maar niet tot rust wilde komen, maar 2021 werd toch vooral het jaar van de altcoins. De totale cryptomarkt is afgelopen jaar mede dankzij de alternatieve coins gegroeid naar een waarde van iets meer dan 2000 miljard dollar, tegen 775 miljard dollar begin dit jaar.

De belangrijkste munten Bitcoin en ether zijn samen goed voor zo’n 62 procent van de totale marktwaarde. De Bitcoin is dit jaar alleen al zo’n 64 procent gestegen, al werd de recordhoogte van 69.000 dollar niet meer geëvenaard. Toch startte de Bitcoin het jaar met een waarde van ‘slechts’ 29.000 dollar.

Elon Musk speelt een belangrijke rol in populariteit van de altcoins. De Tesla CEO die zich graag The Dogefather noemt, begon in het voorjaar de dogecoin te promoten, eigenlijk gewoon een parodie op Bitcoin.

Dogecoin ‘leefde’ vooral onder traders op de sociale app Robinhood, bekend van de beursgekte rond waardeloze fondsen als GameStop. De handelaren speculeerden allemaal op een verdere stijging.

De waarde van de shiba inu munt steeg in één jaar zelfs met 2,4 miljoen procent. En dat is dan nog maar een van de ruim 12.000 altcoins waar liefhebbers uit kunnen kiezen.

Andere nieuwkomers waren solana die veel meer transacties per seconde aan kan dan marktleider ethereum, en daardoor ook veel goedkoper is, en cardano, die prat gaat op klimaatvriendelijkheid.

Toch zaten er ook weer rotte appels tussen. Een complete flop werd het Nederlandse Xpose, dat niet toevallig in mei (tijdens de opmars van Dogecoin) werd gelanceerd door de Drentse game-ondernemer Vasco Rouw en rapper Boef. Die overigens maar bleven volhouden dat ze slechts adviseurs waren.

De koers liep heel snel op, mede dankzij de bemoeienis van Ajax directeur Marc Overmars, maar kelderde even snel. Na een zogenoemde swap volgde een tweede poging die ook al mislukte. Via Telegram meldden houders dat ze forse bedragen hebben verloren, variërend van 10.000 tot 23.000 euro. Van belofte om in december een nieuwe strategie toe te lichten kwam niets terecht.

Nog net niet in rook opgegaan: de stablecoin van Facebook. Een stablecoin is een munt gekoppeld aan de euro of dollar, en daarmee stabieler dan Bitcoin en zijn rivalen.

Facebook had grootste plannen met zijn eigen cryptomunt Libra, maar dat werd wereldwijd tegengewerkt. Het bedrijf is inmiddels al wel begonnen met het testen in Guatemala en de Verenigde Staten, en gebruikt daar de stablecoin Pax Dollar voor.

De belangrijkste man achter de stablecoin van Facebook David Marcus heeft onlangs zijn vertrek aangekondigd, een duidelijke aanwijzing dat het project op sterven na dood is.

Peking besloot voor eens en altijd een einde te maken aan de stormachtige opkomst van de crypto-industrie. Het delven van bitcoins is niet langer toegestaan in het land. Voorheen konden bitcoinmijnen floreren in de bergen van Sichuan door goedkope energie uit de vele waterkrachtcentrales.

Met het mijnen van cryptovaluta met supercomputers is veel energieverbruik gemoeid en er wordt veel CO2 bij uitgestoten, oordeeld de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie, het economische planningsorgaan van China. De meeste uitbaters van cryptomijnen zijn de afgelopen maanden naar het buitenland uitgeweken, waaronder de Siberische stad Irkoetsk.

In Iran moeten alle legale bitcoindelvers tijdens koude wintermaanden tijdelijk hun activiteiten staken, zo heeft het nationale energiebedrijf Tavanir besloten.

Criminelen maakten ook dit jaar weer dankbaar gebruik van de anonieme Bitcoin om bedrijven in gijzeling te nemen en losgeld te eisen. Industrieconcern VDL Groep, met het hoofdkantoor in Eindhoven, lag dagen stil na een ransomware aanval. Criminelen die de verkoopsystemen van de MediaMarkt hebben platgelegd, eisten in eerste instantie 50 miljoen dollar (43 miljoen euro) losgeld in ruil voor toegang tot de gegijzelde systemen. Zonder crypto’s zouden deze aanvallen nooit hebben plaatsgevonden.

Een gewaagd experiment begon in Latijns Amerika. El Salvador heeft sinds september Bitcoin naast de Amerikaanse dollar als wettig betaalmiddel. Daarmee is het land voorlopig uniek in de wereld. Maar er is ook veel kritiek: grote prijsschommelingen vormen een gevaar voor consumenten en het financiële systeem. Het IMF vindt dat er strenge eisen moeten worden gesteld aan kapitaaleisen voor banken die crypto’s op de balans hebben staan.

Het alternatief zou een eigen munt kunnen zijn. Sinds eind 2019 loopt een proef met een eigen digitale munt in enkele Chinese steden die binnenkort wordt uitgebreid. In het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Japan wordt momenteel onderzocht in hoeverre een eigen digitale munt haalbaar is. De Europese Centrale Bank kondigde dit jaar onderzoek naar een eigen digitale munt aan.

Deel dit bericht

1 Reactie

Maarten

BTC lijkt inderdaad stil te staan. De kans dat die nog een keer zeg 10,20x over de kop gaat is natuurlijk niet zo groot. Misschien verdubbelt die nog een keer, maar 100x gaat niet snel gebeuren. En mensen zitten alleen in crypto voor giga winsten, en dat haal je nu alleen nog bij de alt munten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond