Deel dit artikel
-

47 procent van Nederlanders luistert wel eens een podcast

De populariteit van de podcast blijft onverminderd stijgen in Nederland. Inmiddels luistert bijna de helft van alle Nederlanders wel eens naar een podcast. Ten opzichte van de voorgaande meting (mei 2020) betekent dit een stijging van 7 procent, zo blijkt uit de Markteffect Podcast Monitor uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect.

Tevens is een verschuiving zichtbaar in de frequentie van luisteren: ruim een kwart van de podcastsluisteraars luistert tijdens de huidige meting ten minste wekelijks naar een podcast. In de vorige meting was dat nog voornamelijk maandelijks.

De belangrijkste redenen om naar een podcast te luisteren zijn vooral ontspanning (58%) en amusement (51%), maar ook persoonlijke ontwikkeling (28%) en het volgen van interessante personen (27%) en het laatste nieuws (25%) scoren hoog.

Een andere trend is dat podcasts steeds vaker ingezet worden als marketingtool en gesponsorde content. Wel blijven podcast luisteraars verdeeld over het beste moment van reclame en vindt men de verschillende vormen van gesponsorde content overwegend meer storend, vergeleken met de voorgaande meting. Daarnaast blijft de bereidheid om momenteel te betalen voor (exclusieve of reclame-vrije) podcasts erg laag.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1033 respondenten in de leeftijd van 16 jaar en ouder.

Foto Pexels

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond