Deel dit artikel
-

‘5G wordt drijvende kracht achter IoT-toepassingen’

5G-connectiviteit speelt eind 2020 bij vier op de tien IoT-projecten een kleine of grotere rol.

Dat komt naar voren in het jaarlijkse onderzoek van Business Insider naar internet of things-toepassingen. Voor het onderzoek werden vierhonderd internationale respondenten naar hun ervaringen en meningen gevraagd.

De nieuwe generatie telecomnetwerken onderscheiden zich van de huidige praktijk niet enkel in snelheid. 5G is inderdaad vele malen sneller, maar voor industriële toepassingen is het veel belangrijker dat een netwerk rondom één mast makkelijk uit duizenden, tienduizenden en zelfs honderdduizenden verbonden nodes kan bestaan. Daar komt bij dat, in theorie, die vertraging bijzonder laag is. Er is hooguit een tiende van wat nu realiteit is.

Verder stellen de onderzoekers: “Kunstmatige intelligentie en machinelearning zijn noodzakelijk voor IoT-gebruikers. Er komen immers grote bergen data vrij en hulpmiddelen zijn onontbeerbaar om inzichten te herleiden. Om kosten te drukken en snelheid te vergroten zal er ook steeds meer gebruik worden gemaakt van edge computing.” Aan de randen van netwerken, zelfs tot bij de 5G-mast, komen dataservers.

Vorig jaar waren er acht miljard IoT-apparaten in bedrijf. Tegen 2027 kunnen dat er 41 miljard zijn, aldus de Amerikaanse berekeningen.

Foto: John K Thorne (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond