Deel dit artikel
-

Europese Commissie begint onderzoek naar marktmachten Internet of Things

Met een volgend onderzoek zoomt eurocommissaris Margarethe Vestager van Mededinging in op techreuzen als Amazon en Google die als een inktvis hun techtentakels om de EU-burger slaan. Het nieuw aangekondigde onderzoek richt zich op IoT-diensten voor de consumentenmarkt.

De aankondiging betekent in deze fase dat de Europese Commissie zijn oog op een onderwerp heeft laten vallen. Met het onderzoek verdiept het zich in de materie om zich een beeld te vormen van de marktkrachten en -machten die daar spelen. Er wordt vooral gekeken naar ‘producten en diensten voor de consumentenmarkt die aan een netwerk zijn verbonden en op afstand kunnen worden bestuurd’.

Voorbeelden van onderzoeksobjecten zijn spraakassistenten als Alexa en Siri, maar Vestagers bureau spreekt ook over ‘mobiele apparaten’. Dat kan zaken als thermostaten, tv’s, verlichting, camera’s en smartwatches betekenen en zelfs telefoons, al ligt Googles Android al onder de loep.

Brussel begint het onderzoek redelijk vroeg. Onderzoeken naar zoekmachines, prijsvergelijking en schimmige reclamedeals begonnen pas toen concurrenten (van Google) op deelgebieden de concurrentie eigenlijk al hadden verloren. Een mogelijke conclusie van het IoT-onderzoek is dat er geen serieuze concurrentie mogelijk is, omdat de gebruikersdata al grotendeels in handen zijn van enkele partijen.

Vestager kijkt bij het onderzoek namelijk niet naar hardware, maar naar data. “Toegang tot grote hoeveelheden data lijkt de bepalende factor voof succes. We moeten er dus voor zorgen dat marktpartijen hun controle over dat soort data niet gebruiken om concurrenten te dwarsbomen. Dit onderzoek helpt ons de marktdynamieken en concurrentiekrachten beter begrijpen.”

In de komende weken ontvangen relevante actoren op de IoT-markt vragenlijsten om hun beeld van de markt te schetsen. In het voorjaar van 2021 verschijnt een voorlopig rapport. De inzichten en reacties die daarop op volgen worden vervolgens gebruikt om het rapport aan te scherpen en vervolgvragen te stellen. In de zomer van 2022 verschijnt het definitieve rapport en kan de eurocommissaris besluiten een formeel naar marktmacht van een of meerdere partijen in te stellen. Het voorlopige rapport kan gebruikt worden om achter de schermen de eerste onderhandelingen al te beginnen als er concrete verdenkingen zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond