Deel dit artikel
-

‘Nederland moet zich meer richten op doorgroeiers’

In Nederland ontbreekt een ecosysteem voor doorgroeiers. Dat zei startupinvesteerder Robert Verwaayen gisteren in het programma Buitenhof.

Verwaayen is de zoon van oud KPN bestuurder Ben Verwaayen. Samen met zijn vader en oud-TomTom-bestuurder Alexander Ribbink investeert Verwaayen junior in snellegroeibedrijven via Keen Venture Partners. De belangrijkste investeringen zijn NGData en reiswebsite Travelbird.

Niet startups, maar groeiers zijn relevant voor de Nederlandse economie, aldus Verwaayen.

Verwaayen verwees in Buitenhof naar de zogenoemde PayPal Maffia, een groep van oprichters en werknemers van PayPal, die in elkaar zijn gaan investeren en uiteindelijk hebben gezorgd voor het ontstaan van inmiddels bekende bedrijven als Tesla, LinkedIn, SpaceX, YouTube, Yelp en Yammer. Verwaayen spreekt over ‘sociaal kapitaal’,

Partijen weten elkaar in Nederland nog niet te vinden. Het is voor grote spelers lastig om met klein te praten en andersom, zegt Verwaayen. De meeste partijen kijken te behoudend naar de markt. Verwaayen noemde al eens eerder als lichtend voorbeeld Zweden, waar Spotify, Minecraft of iZettle bekende doorgroeiers werden. Er heerst een cultuur van delen en de kassa is er goed geregeld.

Startupambassadeur Neelie Kroes presenteerde eerder dit jaar haar International Circle of Influencers, een team van twintig kopstukken uit de zakenwereld die Nederland op de kaart moeten zetten als startupland. Ieder lid levert een eigen bijdrage aan het ‘ecosysteem’ van startups en doorgroeiers. Verwaayen junior is een van die ‘influencers’.

Kroes meent dat het vijf voor twaalf is: als we nu niet in actie komen om van Nederland een aantrekkelijk startupland te maken heeft dat volgens haar schadelijke gevolgen voor de economie.

Ondernemersplatform Port4Growth acht de tijd ook rijp om de aandacht te verleggen naar de zogenoemde doorgroeiers. Uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat 2.800 snelgroeiende Nederlandse bedrijven in de periode 2011-2014 samen 70.000 banen hebben gecreëerd.

Maar een succesvolle start leidt echter niet automatisch tot een bestendige groei. De onderzoekers adviseren de overheid daarom te investeren in beleid om meer snelle groeiers te creëren. Bijvoorbeeld door investeren in groeibedrijven fiscaal aantrekkelijk te maken (ook voor pensioenfondsen).

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond