Deel dit artikel
-

650.000 euro boete voor Uber voor verboden pachtconstructie

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) int bij Uber 650.000 euro voor het opnieuw overtreden van de taxiwetgeving. Uber is ‘onaangenaam verrast’ door de aantijgingen van ILT.

Het bedrijf heeft chauffeurs en taxibedrijven volgens de ILT laten samenwerken via een verboden pachtconstructie. Hoewel Uber heeft aangegeven inmiddels daarmee gestopt te zijn, beraadt de inspectie zich nog over het opleggen van een nieuwe, hogere last onder dwangsom.

Uber bood via Uber Marktplaats chauffeurs zonder taxivergunning de gelegenheid om illegale pachtconstructies aan te gaan met bedrijven die over een taxivergunning beschikten.

Uber informeerde vergunningloze chauffeurs via de site hoe ze taxivervoer konden verrichten op de vergunning van een geregistreerd bedrijf. De chauffeur pachtte dan de taxivergunning van het geregistreerde taxibedrijf. Uber kreeg per uitgevoerde taxirit 20 tot 25 procent commissie van de chauffeur.

Een chauffeur die rijdt op andermans taxivergunning moet echter in loondienst zijn bij dat taxibedrijf of er via een zzp-constructie werken en dus is de constructie van Uber illegaal.

De inspectie heeft tegen 23 pachtende chauffeurs en 1 verpachtend taxibedrijf proces-verbaal opgemaakt. Het OM is tegen hen allen een strafrechtelijk onderzoek gestart. Het is niet uitgesloten dat meer bedrijven en chauffeurs gaan volgen.

Uber is verrast door het besluit van de ILT. Het bedrijf benadrukt in een officiële verklaring dat uitsluitend wil werken met zelfstandige chauffeurs die volledig voldoen aan de Nederlandse wet- en regelgeving.

Uber verkeerde in de veronderstelling dat de door de chauffeurs gehanteerde maatschap een geaccepteerde constructie is, aangezien het al jaren breed wordt toegepast in de Nederlandse taxibranche.

Het bedrijf was de afgelopen maanden constructief met de toezichthouder in gesprek en niet op de hoogte van het onderzoek. ‘We hebben de informatie over de maatschappen van derde partijen op onze website direct offline gehaald en zullen het officiële document bestuderen zodra wij het ontvangen.’

Sinds de oprichting van Uber heeft de inspectie meer dan 70 Uber-chauffeurs aangehouden of gehoord voor illegaal taxivervoer.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond