Deel dit artikel
-

Rewind: de transformatie van Microsoft

In oktober kondigde Microsoft zijn volgende ontslagronde aan. Nog eens duizend banen werden geschrapt bovenop de 7800 werkplekken die al eerder kwamen te vervallen. Een slanker Microsoft zet echter de deuren wagenwijd open voor samenwerking met partners.

Voor consumenten was de introductie van Windows 10 ongetwijfeld de belangrijkste gebeurtenis in het afgelopen Microsoft jaar. Voor het eerst gaf de softwarereus zijn systeemsoftware voor pc’s afgelopen zomer gratis weg, althans voor een periode van een jaar. Binnen een maand stond de software al op 75 miljoen apparaten.

Het was ook de eerste kennismaking met Windows as a service. Geen losse nieuwe Windows versies meer, maar een reeks van updates die het systeem gaandeweg beter en volwassener moeten maken.

Heel wat moeizamer verliep de introductie van Windows 10 Mobile. Die verscheen weliswaar samen met enkele nieuwe Lumia toestellen, maar de update voor oudere toestellen is alweer over de jaarwisseling heengetrokken.

En die Lumia bleek veruit de grootste teleurstelling voor Microsoft. Begin juli schreef Microsoft 7,6 miljard dollar af op zijn voormalige Nokia-divisie, meer dan dat er voor betaald was. Microsoft lukt het maar niet om voet aan de grond te krijgen in de door Apple en Android gedomineerde mobieltjesmarkt. Stephen Elop, de voormalige topman van Nokia en vice president apparaten en diensten bij Microsoft, stapte al op voordat deze rampzalige cijfers naar buiten kwamen.

Daarentegen lijkt Microsoft wel succes te hebben met de Surface Pro, de zakelijke tablet die in principe ook alle Windows programma’s kan draaien. Daarnaast verraste Microsoft met een eerste eigen laptop Surface Book, inclusief 13,5 inch scherm dat van het toetsenbord losgetrokken kan worden. Begin december bleek de Surface lijn online al beter te verkopen dan Apples iPad.

Maar 2015 was vooral het jaar waarin de nieuwe topman Satya Nadella liet zien dat hij een heel ander Microsoft voor ogen heeft dan zijn voorganger Steve Ballmer. Nadella herstelt eigenlijk een oude Microsoft traditie, namelijk het ontwikkelen van software voor zoveel mogelijk platforms, of dat nu iOS of Android is. Aan de Windows omgeving wordt niet meer per definitie de voorkeur gegeven.

Nadella zette de deuren wagenwijd open voor concurrenten waarmee Microsoft in het verleden toch liever niet gezien wilde worden. Met Salesforce ontwikkelde het bedrijf bijvoorbeeld diverse marketingoplossingen en zelfs het afketsen van een fusie tussen deze twee reuzen eerder dit jaar heeft de sfeer niet verpest.

Microsoft stapte ook definitief over zijn opensource-aversie heen. Het rolde zelfs een certificeringsprogramma uit voor programmeurs die zich hebben bekwaamd in het beheer van Linux-instanties in de cloudomgeving Azure. Belangrijke componenten uit zijn portfolio ontwikkeltools werden al eerder open source gemaakt.

Maar er was ook veel dat Satya Nadella niet beviel: hij bracht voortdurend veranderingen aan in de top van het bedrijf, nam afscheid van oudgedienden en stootte activiteiten af. Duizend advertentieverkopers verhuisden naar AOL, Bing Maps ging naar Uber en AppNexus nam de advertentieverkoop voor de Benelux over.

Of aan deze opruimwoede voorlopig een einde is gekomen moet nog worden afgewacht. De XBox mag voorlopig nog blijven. Microsoft ruilde Internet Explorer – hoewel nog aanwezig in Windows 10 – om voor Edge, maar dat was wel even wennen geblazen: de nieuwe browser van Microsoft wordt nog niet echt opgepakt. Microsoft kocht verder een hoop bedrijfjes zoals Wunderlist, Sunrise en Accompli, waarmee het bedrijf zijn Office pakket verder wil optuigen. Er lijkt nog geen duidelijk lijn te zitten in het acquisitiebeleid.

Toch lijkt Microsoft vitaler dan ooit. Het bedrijf maakte het afgelopen jaar toch vooral de indruk van een deelnemer aan een modderrace, die door flink gas te geven uit de diepe greppels wist te spurten zonder een strobaal te raken. Nu de finish nog.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond