Deel dit artikel
-

128 miljoen euro aan crowdfunding opgehaald in 2015

In 2015 is in Nederland 128 miljoen euro opgehaald via crowdfunding. Daarmee is crowdfunding opnieuw verdubbeld ten opzichte van het voorgaande jaar, toen nog 63 miljoen euro via crowdfunding werd gefinancierd. Dat blijkt uit onderzoek van crowdfunding bureau Douw&Koren, dat vandaag is gepubliceerd.

In totaal zijn afgelopen jaar meer dan 3500 projecten via crowdfunding gefinancierd, waarvan 1208 ondernemingen, 856 creatieve projecten, 1247 maatschappelijke projecten en 374 consumentenleningen. Ondernemers, creatieven en maatschappelijke projecten haalden gemiddeld respectievelijk 90.000 euro, 11.000 euro en 4.700 euro per campagne op.

Volgens Douw&Koren neemt de groei wel af. De bekendheid van crowdfunding onder ondernemers en investeerders is groot, maar het gebruik van crowdfunding valt nog tegen. Potentiële investeerders weten vaak niet dat het bij crowdfunding mogelijk is om al vanaf heel bescheiden bedragen te investeren.

Ook de groei van het aantal crowdfunding platforms is voor het eerst afgenomen. Douw&Koren mist nog de professionaliteit die Britse platforms kermerken. Daar zijn actuele cijfers over de stand van terugbetalingen en gemiddelde rendementen terig te vinden. Er is nog geen enkel crowdfunding platform in Nederland dat dit doet.

Banken juichen crowdfunding toe als aanvullende vorm van financiering, maar verwijzen ondernemers zelden door. Een combinatie met bancaire financiering komt nog weinig voor.

2015-01-01 NL-crowdfunding-info-2015

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond