Deel dit artikel
-

Nu.nl start vandaag met livestreams

Nu.nl gaat vandaag eindelijk van start met Nu Live, waarbij lezers met hun smartphone zelf liveverslagen aan de redactie kunnen doorgeven. De benodigde Android app komt vandaag beschikbaar en over enkele weken volgt de iOS app, zo vertelde hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman gisteren op het Cross Media Café van iMMovator in Hilversum.

Hoekman kondigde de app, destijds nog onder de naam Cameraad, vorig jaar juni al aan op het Mediapark Jaarcongres. Met de app kan de redactie door een druk op de knop burgers die zich binnen een bepaalde straal van een nieuwswaardig evenement bevinden (zoals de Vierdaagse of politie-acties) vragen om te filmen met hun telefoon.

Nu.nl zal telkens maar één livestream tegelijk aanbieden, maar wanneer meerdere cameramensen ter plekke zijn kan wel worden geschakeld. De technologie is ontwikkeld met geld van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, samen met TNO.

Hoekman ziet livestreaming als een logisch verlengstuk van de lokale verslaggeving die al enige tijd terug in de Nu.nl app wordt aangeboden. “Als je je in Amsterdam bevindt, zul je meer nieuws zien die we met AT5 maken.” Lezers waren al gewend om foto’s in te sturen, maar kunnen ze ook spontaan liveverslagen aanbieden. “Anders dan bij Periscope houden we de eindregie, al te gruwelijke beelden zullen we niet doorlaten.”

De redactie heeft al geëxperimenteerd met de Vierdaagse en de start van de Tour de France afgelopen zomer in Utrecht, maar ook ongelukken of branden kunnen  live worden gestreamed. Via de app kunnen deelnemers ook instructies krijgen. “We zullen wel eens vragen of ze hun camera willen rechthouden”, zegt Hoekman.

Met een redactie van 25 personen is het ondoenlijk om zelf cameraploegen naar een bepaalde plek te sturen, zegt de hoofdredacteur. “Dan zijn we vermoedelijk toch te laat. Nu kunnen we echt snel ter plaatse zijn.”

Nu.nl kan de technologie niet exclusief claimen, benadrukte Hoekman gisteren. TNO mag ook licenties met andere mediapartners afsluiten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond