Deel dit artikel
-

Nu.nl komt met eigen Periscope: Cameraad

Nu.nl gaat deze zomer al zijn eigen Periscope introduceren onder de naam Cameraad. Gebruikers kunnen met hun smartphone zelf livebeelden uitzenden en ook bekijken. Dat vertelde hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman vanmiddag op het Mediapark Jaarcongres in Hilversum.

Cameraraad is ontwikkeld met geld van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, samen met TNO. Hoekman had er zelf rekening mee gehouden dat er ‘op zijn vroegst in september een prototype zou zijn’, maar enkele maanden terug had hij al een werkende applicatie. Die gewoon wordt opgenomen in de nieuwsapp van Nu.nl.

Met Cameraad kan de redactie door een druk op de knop burgers die zich binnen een bepaalde straal van een nieuwswaardig evenement bevinden (de Vierdaagse of politie-acties) vragen om te filmen met hun telefoon. Deze livestreams kunnen vervolgens, na minimale regie vanuit de redactie, worden toegevoegd aan nieuwsartikelen, maar ook rechtstreeks worden bekeken. Daarmee hoopt Nu.nl zijn nieuwsverslaggeving actueler, rijker en multimedialer te maken.

Het project is in eerste instantie los van Nu.nl ontwikkeld door TNO, dat al enkele jaren werkt aan mobiele toepassingen. TNO constateerde bij de aanvang van het project dat nieuwssites en apps met elkaar concurreren om zo actueel mogelijk, en op zo interessant mogelijke wijze nieuws te publiceren. Maar dat het tot nu toe niet is gelukt om direct betrokken of freelancers en journalisten in te schakelen.

Met Meerkat en Periscope zijn de mogelijkheden verruimd, maar die zijn volgens Hoekman niet goed te integreren met bestaande platforms. “Beide applicaties zijn afgestemd op Twitter.’

Nu.nl gaat Cameraad deze zomer testen tijdens de start van de Tour de France in Utrecht en de Vierdaagse in Nijmegen. “Maar we zouden ook kunnen overwegen om een liveverslag te maken van een lange file. De mogelijkheden zijn onbeperkt.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond