Deel dit artikel
-

Aanpak online handel illegale drugs wordt geïntensiveerd

De aanpak van de handel in illegale drugs online wordt met nauwere controle van post- en pakketdiensten geïntensiveerd. Dat zegt minister van justitie Van der Steur naar aanleiding van een onlangs verschenen rapport over de online drugshandel.

Bij verschillende eenheden van de Nederlandse Politie zijn inmiddels strafrechtelijke onderzoeken gedraaid en lopen er onderzoeken naar de handel in drugs via het zogenoemde darkweb (pdf).

De bevoegdheid tot ‘binnendringen in een geautomatiseerd werk’ maakt het volgens de minister in veel meer gevallen mogelijk de beheerders of de gebruikers te identificeren.

RAND Europe concludeerde onlangs in een studie die in opdracht van de het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum is vervaardigd dat de handel nog weinig voorstelt.

Het aandeel van de Nederlandse verkopers in de online cannabisverkoop is bijvoorbeeld relatief klein. In elk geval een stuk kleiner dan kan worden verwacht gezien de internationaal prominente rol van Nederland in de wietteelt en in de doorvoer van hasj. Cannabis zorgt slechts voor 10 procent van de totale Nederlandse drugsomzet via zogenoemde cryptomarkten

Van der Steur er kent dat ook, maar ‘gezien de snelle ontwikkelingen op dit terrein blijft het kabinet de situatie actief monitoren’.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond