Deel dit artikel
-

Aantal vacatures voor appontwikkelaars daalt met 16 procent

Het aantal banen voor appontwikkelaars is in de afgelopen twaalf maanden met 16 procent teruggelopen ten opzichte van het jaar daarvoor. Die conclusie trekr metabanenzoekmachine Joblift.

Het afgelopen jaar werden er in totaal 2960 vacatures voor appontwikkelaars uitgeschreven, veel minder dan een jaar eerder. Ook de gemiddelde maandelijkse vacaturegroei liep het afgelopen jaar behoorlijk terug. Was er in de 2015-2016 periode nog een gemiddelde maandelijkse toename in het vacatureaanbod van 8 procent, daar nam het aantal uitgeschreven vacatures het afgelopen jaar met gemiddeld 1 procent per maand af.

Over de oorzaak kan alleen worden gespeculeerd. Mogelijk zijn apps (te?) duur in ontwikkeling en onderhoud, maar het zou ook kunnen dat verbeterde internetbrowsers ervoor zorgen dat bedrijven er steeds vaker vanaf zien hun product of dienst via een app aan te bieden.

iOS was het afgelopen jaar populairder dan Android wat betreft banen: in 1220 vacatures werd specifiek naar ontwikkelaars voor Android gevraagd, terwijl dit er voor het besturingssysteem van Apple 1304 waren. Ook was er vraag naar appontwikkelaars die voor beide platformen ontwikkelen : in 436 gevallen werd er gevraagd naar zowel kennis van Android als iOS. In slechts acht van deze vacatures werd ook Windows Phone vermeld. Er werden geen banen aangeboden die exclusief op Windows Phone gericht waren.

In Amsterdam was de daling in vraag naar apps nog het meest zichtbaar. In de hoofdstad daalde het aantal vacatures het afgelopen jaar met bijna een kwart ten opzichte van het jaar daarvoor: van 1277 naar 972 vacatures.

Amsterdam kan wel nog altijd de app-hoofdstad van ons land worden genoemd: maar liefst 37 procent van alle vacatures werden het afgelopen jaar in Amsterdam uitgeschreven. Utrecht (8 procent) en Hilversum (5 procent) maken de top drie compleet, maar volgen dus op gepaste afstand.

Dit bericht is 13 keer gedeeld

3 Reacties

Robbert

Het is bekend dat mensen haast geen nieuwe apps meer downloaden. Van degene die er op hun telefoon staan wordt slechts een handvol dagelijks gebruikt en de andere handvol af en toe. De rest helemaal niet. Als je weet dat mensen vrijwel geen apps meer downloaden is het ook logisch dat ze niet meer gemaakt worden toch?

Freddy

Dat is een juiste constatering Robbert!

Olivier

Heeft Joblift werkelijk het hele aanbod vacatures gevonden? Misschien is het aanbod vacatures naar andere plekken verschoven en kan Joblift het niet (meer) meten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond