Deel dit artikel
-

ABN: betalen met Bitcoin op meerdere vlakken inefficiënt

Over het algemeen is Bitcoin op meerdere vlakken inefficiënt als betaalmiddel in vergelijking met het huidige geldsysteem. Dat stelt ABN in een tweede deel van een analyse van de bitcoinmarkt.

Zo zijn de transactiekosten voor het overgrote deel van de betalingen te hoog, duurt een normale transactie langer dan bijvoorbeeld een binnenlandse betaling, is het aantal transacties beperkt en moet er, doordat prijzen niet worden aangegeven in bitcoins, worden omgerekend van en naar fiatgeld.

Daarnaast nemen de kosten en de wachttijd toe als het drukker wordt op het netwerk. Deze inefficiënties zorgen er mede voor dat het gebruik van Bitcoin als betaalmiddel nog geen vlucht heeft genomen.

Een centraal systeem met een eigen munt stelt overheden en centrale banken daarnaast in staat om te stimuleren, belasting te heffen, sancties op te leggen of malafide geldstromen te controleren. Daarmee is een decentraal systeem niet in het algemene belang en zullen overheden vasthouden aan de eigen munt.

Tot slot is het essentieel dat een munt een stabiel prijsniveau heeft. Dit creëert vertrouwen en is daarom vaak één van de belangrijkste taken van een centrale bank. Voor Bitcoin is dat allesbehalve het geval. Prijsstabiliteit komt mede tot stand als (de groei van) de vraag in lijn loopt met (de groei van) het aanbod. Doordat het aanbod van bitcoins beperkt is en de groei steeds meer afneemt, zal de vraag moeten afnemen om de koers stabieler te krijgen.

Deel dit bericht

3 Reacties

GPF

Met het Lighting Network van Bitcoin kost een transactie nog maar een fractie wat het eerst kostte. Logischerwijs betaal je nog steeds een beetje, maar dat is centenwerk.

Het is logisch dat op dit moment alles moet worden omgerekend van euro naar btc, omdat in Nederland de euro dominant is. Zodra die dominantie omslaat zal dat natuurlijk veranderen. Een aantal maanden geleden werd er nog een huis voor een aantal Bitcoin verkocht.

De wachttijd is met het Lightning netwerk ook geen probleem meer.

Crypto zal een grotere rol gaan spelen im de toekomst. Banken zijn daar (begrijpelijk) bang voor. Kijk naar Ethereum. Doordat zij smart contracts aanbieden op hun blockchain hebben we nu nieuwe sectoren zoals DeFi (decentrale financiën) en NFTs (Non Fungible Token). Beide al enorm populair en dat zal alleen maar toenemen. Banken zullen minder belangrijk worden..

Mijn geld zit in crypto en verdien door middel van het staken van $UST (stablecoin, heeft de zelfde waarde als de USD) 20% per jaar! Bij de bank moet je 0.5% rente per jaar betalen. De keuze is niet moeilijk, crypto is de toekomst.

Jan

Bitcoin kan een oplossing zijn, alleen de verspreiding van bitcoin is het hele probleem. Omdat er zo weinig zijn en bijna alle bitcoin gemined worden in China, creer je een supermacht.

Er zijn andere coins die veel beter verspreidt zijn en veel beter het hele bankwezen kunnen omgooien. Denk aan Ripple of XLM.

Het huidige systeem is al ten onder aan het gaan door zijn hebberigheid.

A

Ripple beter verspreid …laat me niet lachen
Ripple wordt juist door de (japanse) banken geduwd..xrp is slechts wen slap aftreksel voor btc. Xrp is gecentraliseerd
Heeft totaal gwe use case behalve payments.

Btc is het meest beveiligde netwerk ter wereld die voorlopig niet te vervangen is. Daarnaast zullen er blockchains zijn met slimme toepassingen eth cardano defi oplosssingen vechain energy web . Etc etc maar een bloxkchain als xrp heeft geen toegevoegde waarde .

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond