Deel dit artikel
-

Acceptgiro blijft nog even

De Acceptgiro blijft nog even bestaan. Deze afspraak maakten de Nederlandse banken, vertegenwoordigd door de Nederlandse Vereniging van Banken en de Stuurgroep SEPA, en Acceptgiro-eigenaar Currence met belanghebbende partijen. Het oorspronkelijke plan om in de migratie naar SEPA (Single Euro Payments Area) de Acceptgiro per 1 februari 2014 af te schaffen, is daarmee van de baan.

In 2011 werden volgens Currence nog 139 miljoen Acceptgiro’s verwerkt. De Acceptgiro blijkt nog steeds een eenvoudig en betrouwbaar betaalmiddel dat voorlopig niet gemist kan worden. Dit geldt met name voor ouderen, mensen met een beperking, en mensen die geen gebruik (kunnen) maken van internet.

Hun belangen zijn voor het voetlicht gebracht door verschillende vertegenwoordigers van zowel gebruikers als aanbieders: de Consumentenbond, de belangenorganisatie voor senioren ANBO, de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad, de vertegenwoordiger van mensen met een visuele beperking Viziris, het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) en VFI brancheorganisatie van goede doelen.

Overigens maken ook verschillende etailers nog gebruik van acceptgiro’s, waaronder Bol.com.

De nu afgesproken handhaving van de Acceptgiro betekent een aanpassing van de bestaande acceptgiro naar een SEPA-variant per 1 februari 2014 die geschikt zal zijn voor het gebruik van IBAN (International Bank Account Number). In een intensieve periode van consultatie en overleg kwamen alle belanghebbenden verder overeen in 2013 een plan op te stellen voor de afbouw van de SEPA-Acceptgiro in de periode tot 1 januari 2019.

Tot deze streefdatum voor beëindiging van de Acceptgiro zal volgens VFI, brancheorganisatie van goede doelen, het gebruik ervan tussentijds gemeten worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond