Deel dit artikel
-

ACM doet onderzoek naar mogelijk malafide huurwoningwebsites

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start een onderzoek naar huurwoningwebsites die consumenten mogelijk misleiden. Het gaat om websites die een groot aanbod aan huurwoningen tonen, waarop je na betaling kunt reageren.

De toezichthouder noemt geen namen, maar zegt dat via het loket ACM Consuwijzer veel klachten zijn binnengekomen over deze websites. Consumenten geven aan dat veel van de getoonde huurwoningen niet beschikbaar zijn of soms zelfs niet bestaan. Als consumenten via deze websites interesse tonen in een woning lukt het niet om in contact te komen met de verhuurmakelaar.

De meeste huurwoningwebsites brengen het aanbod van derden bij elkaar en bieden slechts een zoekservice, maar bemiddelen niet. Bedrijven die online diensten aanbieden, moeten consumenten niettemin duidelijk informeren over hun aanbod. Consumenten die een betaald abonnement afsluiten op zo’n website moeten vooraf informatie krijgen over hoe het getoonde woningaanbod tot stand komt en of er rechtstreeks contact mogelijk is met de verhuurmakelaar. De ACM vermoedt dat niet alle websites consumenten hierover goed en duidelijk informeren.

De politie meldt in aanvulling hierop dat het gaat om malafide verhuursites. De websites gaan even snel offline als online.

Het probleem van nepverhuursites speelt al jaren, maar neemt toe naarmate het woningtekort groeit, ziet Nini Scholten, analist bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO).

Van verhuurfraude wordt weinig aangifte gedaan. In de afgelopen maanden ontving het meldpunt er hooguit honderdvijftig.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond