-

Duurzaamheid op de huizenmarkt: Wonen-as-a-Service

De huizenmarkt in Nederland zit al jaren min of meer op slot. Dat gold eerst vooral voor de grote steden en de Randstad, maar het effect is ook steeds meer voelbaar in andere delen van het land. Het noopt tot nieuwe, duurzame oplossingen.

Grote groepen mensen kunnen anno 2020 geen betaalbare woning meer vinden. Dit treft dan vooral weer mensen die als starter vanuit een (sociale) huurwoning de koopmarkt betreden en daarmee traditioneel de katalysator zijn voor de woonmarkt in zijn geheel. Die middengroep heeft bovendien ook nog met een ander probleem te maken en dat is dat sociale woningbouw voor hen steeds minder toegankelijk wordt door regelgeving met betrekking tot salaris en huur. Bovendien verergert de coronacrisis deze situatie ook nog eens op het moment aldus de VEH. Veel huizenbezitters denken zelfs dat de koopwoningmarkt, en dus ook de doorstroom, volledig tot stilstand gaat komen voor een bepaalde periode.

Experimenteren

Constateren dat er een probleem is, is één ding. Maar zijn er ook oplossingen? Er is natuurlijk geen pasklare oplossing om een vastgelopen woningmarkt in één keer weer in beweging te krijgen. Maar als je een beetje ‘out of the box’ denkt dan zijn er wel mogelijkheden om delen van het probleem op te lossen. En dat gebeurt al op heel veel plekken. Zo wordt er veel onderzoek gedaan naar nieuwe en betaalbare woonvormen zoals bijvoorbeeld het Friends-concept waarbij meerder starters samen één woning uit het duurdere huursegment of zelfs een koopwoning betrekken. Ook zijn tiny houses (meestal op locaties die tijdelijk beschikbaar zijn) of skinny houses (compacte huizen van maximaal 3,26 meter breed in stedelijke gebieden) goede mogelijkheden om de impasse te doorbreken. Met skinny houses kan het aantal woningen op een locatie met een factor 1,6 vermeerderd worden. Daarnaast speelt tegenwoordig ook duurzaamheid een grote rol en ook op dat gebied worden grote stappen gezet. Een mooi voorbeeld daarvan is The Green Village in Delft, waar volop geëxperimenteerd wordt met innovatieve ideeën en technologieën voor de woonomgeving.

Aanpassen

Maar die nieuwe en innovatie oplossingen vergen allerlei aanpassingen van de partijen die dit moeten faciliteren, bijvoorbeeld hypotheekverstrekkers en wooncorporaties. Hun systemen zijn doorgaans een stuk traditioneler ingericht. Een huis op naam van meerdere mensen zetten die verder geen binding hebben of een huurcontract met meerdere hoofdhuurders is daarin niet zomaar geregeld. Daarnaast zullen zeker de wooncorporaties moeten gaan investeren in nieuwe en duurzame woonvormen en dat vergt ook de nodige aanpassingen aan hun processen en zeker ook de dienstverlening.

Oplossen

De toekomst van wonen ziet er dus voor veel mensen anders uit. En de oplossing van dit probleem ligt niet uitsluitend in het op elkaar stapelen van stenen. En ook niet alleen in het op een andere manier op elkaar stapelen van stenen. We zullen anders tegen het concept ‘wonen’ moeten gaan aankijken en dat geldt al helemaal voor hypotheekverstrekkers en wooncorporaties. Nieuwe woonvormen zullen aan deze oplossing gaan bijdragen. Maar ook nieuwe concepten voor het organiseren van deze nieuwe woonvormen.

Platformen

Dat kan bijvoorbeeld met platformen waar wonen ‘als dienst’ kan worden afgenomen en waar niet alleen de fysieke plekken geregeld worden maar ook heel veel andere zaken. Denk aan preventie en schuldhulpverlening of sociale interactie en de bestrijding van eenzaamheid. Of het inrichten van betaalsystemen waarmee bewoners binnen die microgemeenschappen ‘geld’ (digital currency) kunnen verdienen met activiteiten binnen hun gemeenschap. Dat ‘geld’ kunnen ze vervolgens inzetten voor de verbetering van hun woning. En daarnaast worden natuurlijk ook zaken als energiebesparing, duurzaamheid en financiële diensten via zo’n platform ontsloten.

Om de woningmarkt vlot te trekken is dus een toename in het aanbod nodig en dan vooral een toename in het aanbod aan nieuwe, creatieve woonvormen. Daarnaast moet, waar dat kan uiteraard, wonen op een nieuwe manier georganiseerd worden. Dat zal uiteindelijk leiden tot een gezondere woonmarkt voor iedereen.

Over de auteur: Kees Haverkamp is head of innovation bij TJIP.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond