Deel dit artikel
-

Adresgegevens spookfactuur Nuon komen van De Zaak

De adresgegevens van de Nuon spookfactuur die internetgebruikers afgelopen week via de mail gekregen toegestuurd komen van De Zaak. Criminelen hebben e-mailadressen en NAW-gegevens buitgemaakt, zegt de uitgever na onderzoek door het internet-beveiligingsbedrijf Fox IT.

Onder de berichtgeving over de spookfactuur bij Emerce verschenen al vrij snel reacties van internetgebruikers die zeker wist dat de adresgegevens van De Zaak kwamen, hoewel ook andere adresbestanden zijn gebruikt.

Op de site en de webshop van De Zaak blijkt tijdelijk een verwijzing te hebben gestaan naar het zogenaamde Torrat-virus. Deze verwijzing is door cybercriminelen op de site geplaatst. Daarnaast hebben zij zich toegang verschaft tot gegevens van 38.000 klanten van De Zaak. Het gaat hierbij in ieder geval om e-mailadressen en NAW-gegevens.

De Zaak heeft ondertussen aangifte gedaan van computervredebreuk en naar eigen zeggen alles in het werk gezet om de website en de servers weer veilig te maken. Ook Nuon en incassobedrijf Cannock Chase Incasso B.V. waarvan KvK zijn gebruikt in de spookfactuur, hebben aangifte gedaan. De rekening van de niet bestaande Stichting Derdengelden Proquest Incasso was ondergebracht bij ABN AMRO. De bank vergoedt de schade voor zover mensen geld hebben overgemaakt.

Deel dit bericht

3 Reacties

ruud

Are you sure!? Het is/zij zijn veel slimmer. Emailadressen en andere gegevens liggen via facebook etc op srraat. Dan nog eens, met zg “klikp-sychology” . Iedereen die op dit onderwerp klikt wat voor interesse of relatie ook wordt een potentieel ontvanger. Het kan zijn dat emailadressen of bezoekers dus ook van bv Emerce of andere sites deze mail hebben ontvangen. Wat te denken bv, dat ik 30 min. Na het lezen van uw oude artikel deze mail ontvang:

Beste gewaardeerde klant
U hebt een nieuwe beveiligingsupdate van ING. Alstublieft
Log in op uw account om deze update te bevestigen.
Update your online bankieren
ING Belgium

Handelsregister Bruxxels nr. 33031431

Dit van een onbekende Barbara Stass..met een gek emailadress. Waarom van ING Belgium..? Zie ook de foute manier waarom Bruxelles of Brussels en het register no. is geschreven! Reden omdat ik even in Belgie mobiel surf.

Dames en heren banken, lezers. Het is veel slimmer dan u denkt. En wat Banken betreft, hun IT is zwaar verouderd, en hun mngmt houdt dit ook onder tafel. De pers wordt hierin ook gevraagd niet te kritisch te schrijven anders is het hek van de dam. En ja er zit meer (bad, fun, weird, ..) brains buiten dan binnen de bedrijven.
Ben benieuwd wat er nog volgt.

van Deurzen

Ehhhh @ruud: bezig met een partijtje complotdenken? Jouw voorbeeld kan ik zo 123 niet aan de DeZaak e-mail buit koppelen… Binnen een half een een mail van de ING? Nou en? Het is SPAM, dan komt vaak en veel… dus de verbintenis tussen beide zie ik niet…

Niet van Velzen

Nou ik krijg phishings meestal enkel binnen op mijn info@bedrijfsnaam waardoor ik simpelweg de KvK “verdenk”. Ik gebruik dit adres verder namelijk nooit voor outgoing mail en ook niet voor registraties. Verder gaat hier sowieso alles wat van ING, Rabo en ABN komt linea recta de prullenbak in, voor alle clients waarvoor ik mail host.

Ik bevestig overigens wat Ruud zegt over verouderde IT. Ik werk soms (via via) voor klanten in de financiële dienstverlening en daar zitten hele afdelingen (i.e.g dit jaar nog) nog met IE6 te werken. Jazeker. Dan zakt je broek toch af he, als je bedenkt wat daar voor persoonlijke gegevens zij via web-apps behandelen?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond