Nieuws -
Adverteerders aarzelend over narrowcasting

Nederlandse adverteerders steken de tenen in het water met winkel-tv, in jargon narrowcasting genoemd. KPN, dat via een aantal acquisities en een samenwerkingsverband marktleider werd, merkt aarzelende belangstelling onder adverteerders om het nieuwe reclamemedium in te zetten.
”Er ís interesse onder adverteerders om iets te gaan doen met narrowcasting, maar velen willen eerst pilots houden voordat ze het breedschalig inzetten. En dat faciliteren wij.” Dat zegt Eelco Blok tegen Emerce. Blok is operationeel directeur van KPN´s vast net en lid van de raad van bestuur van het telecombedrijf.
In februari 2006 nam KPN de drie narrowcastingbedrijven eYe-Display, NN Solutions en Qbix over. En in april nam KPN Heinekens minderheidsbelang in ON voor enkele miljoenen euro´s over. Daarnaast sloot het telecombedrijf een samenwerkingsverband met Telegraaf-dochter M-Media voor exploitatiedoeleinden.
Blok: ”Door de overnames hebben we een goede postitie op de narrowcastingmarkt gekregen. We integreren de bedrijven nu met ons eigen bedrijf. Narrowcasting zien we als een goede toegevoegde waarde aan hetgeen we nu al bieden. Als ons All IP-netwerk gereed is, hebben we eenvoudig, ongeacht het type verbinding, contact met de narrowcastingschermen.” Blok beschikt reeds over advertentieruimte bij bedrijven als McDonalds, Total, honderden cafés en clubs en onder meer ook Postkantoren en V&D.
Telecommarkt verschuift naar dienstenmarkt
Blok was gisteren een van de sprekers tijdens het Nationaal Overleg Telecommunicatie in het Rotterdamse World Trade Center. De directeur, net over komen vliegen uit Amerika vanwege de net beklonken gedeeltelijke overname van VoIP-bedrijf iBasis, beschreef tijdens zijn toespraak voornamelijk de transitie die KPN momenteel doormaakt. ”Vanaf 1 januari 2007 bestaat KPN uit 2 divisies, één voor de zakelijke markt en één voor consumentenmarkt. De zakelijke divisie moet een managed ICT-bedrijf worden, de consumententak een multimediabedrijf.” Het onderscheid tussen vaste en mobiele divisies verdwijnt.
Tevens bleek uit het vraaggesprek van Emerce met Blok dat hij zint op uitbreiding richting de hostingmarkt. De KPN-bestuurder: ”Dit soort cybercentra zijn interessant. Met de overname van Enertel kregen we er ruimte bij die nog ongebruikt was. Maar verwacht binnen nu en 12 maanden dat we verder uitbreiden op dit gebied, middels een overname of op eigen kracht. Op de zakelijke markt is vraag naar externe opslagdiensten. Ik denk dat deze behoefte ook op de consumentenmarkt aanwezig is, zij het in latente vorm. Google doet het immers ook al.”
Google laat verstek gaan
De grote afwezige gisteren, tijdens het Nationaal Overleg Telecommunicatie, was Jim Holden. Holden is mondiaal verantwoordelijk voor de samenwerkingsverbanden met mobiele telecomaanbieders. Volgens British Telecom-baas Ben Verwaayen, die via een videoverbinding de zaal toesprak, zullen toekomstige telecomcongressen steeds vaker partijen als Google, Yahoo en MSN zien verschijnen als belangrijke marktpartijen.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond