Deel dit artikel
-

Advocaat Generaal bepleit terugbetalen servicekosten Airbnb

De kans dat Airbnb te veel betaalde servicekosten moet terugbetalen aan ongeveer 1 miljoen consumenten, wordt steeds reëler. De Advocaat Generaal bij de Hoge Raad heeft voor consumenten een positief advies uitgebracht.

Bemiddelaars mogen volgens de wet geen kosten bij zowel de huurder als de verhuurder in rekening brengen. Doen ze dat wel, dan moeten ze de door de huurder betaalde kosten terugbetalen.

Gemiddeld gaat het om een bedrag van 250 per gedupeerde consument. Het advies van de advocaat-generaal is in lijn met een eerdere uitspraak van de Hoge Raad in een zaak tegen Booking.com.

In maart 2020 oordeelde de Amsterdamse kantonrechter dat Airbnb de wet overtreedt door zowel bij klanten als woningverhuurders bemiddelingskosten in rekening te brengen. Daarop zijn door diverse claimorganisaties namens tienduizenden Nederlanders vorderingen ingediend voor het terugvragen van onterecht aan Airbnb betaalde servicekosten.

Airbnb sleepte daarop gelijk twintig individuele huurders en claimclubs voor de rechter die servicekosten van het platform terugeisen. De bedoeling was om via de Rotterdamse rechter de Hoge Raad uitspraak te laten doen. De definitieve uitslag laat dus nog op zich wachten, maar doorgaans wordt het advies van de advocaat-generaal gevolgd.

Om voor vergoeding van servicekosten in aanmerking te komen moeten consumenten een zogenaamde vernietigingsbrief aan Airbnb in Ierland sturen.

Consumenten die zich hebben aangemeld bij de Airbnb-claim van de Consumentenbond, kunnen zo’n brief geautomatiseerd aanmaken en versturen.

Inmiddels hebben zich al 41.000 consumenten zich aangemeld voor de Airbnb-claim. Deelname is op basis van no cure no pay.

Airbnb heeft het beleid vorig jaar overigens al aangepast. Verhuurders met meer dan één kamer op Airbnb moeten de servicekosten van 15 procent zelf betalen. In de praktijk betaalt de huurder alsnog als deze kosten worden doorberekend.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond