Deel dit artikel
-

Adyen verwerkt 216 miljard euro in eerste helft 2021

Adyen heeft in de eerste helft van 2021 216 miljard euro verwerkt, 67 procent meer dan een jaar geleden. De netto-omzet kwam uit op 445 miljoen, 45 procent meer dan vorig jaar, en het brutoresultaat bedroeg 272 miljoen, 65 procent hoger dan in 2020.

Analisten hadden gerekend op een EBITDA-resultaat van 247 miljoen euro, bijna de helft meer is dan de 166 miljoen euro een jaar eerder.

Het bedrijf sloot naar eigen zeggen enkele grote klanten aan, terwijl bestaande klanten grotendeels zijn gebleven. Een groeimarkt zijn de fysieke kassasystemen als onderdeel van omnichannelformules.

Noord Amerika wordt steeds belangrijker voor het Nederlandse bedrijf, waar Airbnb, American Eagle en Slice grote klanten zijn. Het continent is nu goed voor 22 procent van de omzet.

Europa is nog altijd goed voor 60 procent van de omzet, zo’n 267 miljoen euro, een toename van 40 procent op jaarbasis.

Wel merkt Adyen nog steeds de impact van de coronacrisis op de reismarkt, waar het stevig vertegenwoordigd is met doorgaans hoge marges. In Europa herstelde de markt zich evenwel sneller omdat veel mensen bestemmingen dicht bij huis zochten.

De toekomst lijkt evenwel zonnig. De wereldwijde markt voor digitale betalingen werd in 2020 geschat op bijna 60 miljard en de verwachting is dat deze tot 2028 jaarlijks nog met 19,4 procent doorgroeit, meldde broker eToro aan de vooravond van de cijfers van Adyen.

De koers van het Amsterdamse Adyen maakte, zelfs na de beursintroductie, nog een groei van ruim 56 procent door in het eerste jaar. UBS selecteerde voor komend cijferseizoen Adyen als één van twintig potentiële uitblinkers onder Europese fondsen. De zakenbank verhoogde daarnaast het koersdoel voor Adyen van €2.518 naar €2.617 en hanteert een koopadvies voor het aandeel.

Binnenkort lijkt ook rivaal Stripe naar de beurs te gaan. De Iers-Amerikaanse betalingsverwerker kan bedrijven als Google, Amazon en Microsoft tot zijn klanten rekenen en werd bij de laatste investeringsronde op 95 miljard dollar gewaardeerd. Met deze waardering laat het bedrijf concurrenten als Adyen, Square en Paypal achter zich.

Niet alle betalingsverwerkers zijn direct succesvol op de beurs, het Amerikaanse Square van Twitteroprichter Jack Dorsey, noteerde na twaalf maanden bijna 7 procent lager dan de openingskoers. Deze trage start in 2015 is inmiddels ruimschoots goed gemaakt. In de afgelopen twee jaar noteerde het bedrijf een plus van bijna 240 procent.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond