Deel dit artikel
-

AFM waarschuwt voor risico’s Initial Coin Offerings

De toezichthouder op de financiële markt AFM waarschuwt voor risico’s bij beursgangen met cryptocurrencies, ook wel Initial Coin Offerings (ICO’s) genoemd. “Investeerders lopen een zeer hoge kans op verlies van hun volledige inleg.”

De toezichthouder gaf de waarschuwing vanochtend in niet mis te verstane bewoording. Hij spreekt over ‘ideale voedingsbodem voor oplichters’, ‘intransparantie in informatieverstrekking’ en ‘ideaal vehikel om crimineel geld wit te wassen’. En dat precies in de periode dat de koers van Bitcoin piekt.

ICO’s zijn een financieel vehikel waarmee start-ups investeringsgeld aantrekken. In een soort beursgang geven ze virtuele munten uit, tokens, die meestal worden betaald met cryptocurrencies als Bitcoin of Ethereum. Die tokens geven recht op gebruik van het product of dienst of een aandeel in of winst van een project. Deze ‘beursgang’ valt niet onder de financiële toezichtwetgeving.

Er zijn voorbeelden van startende bedrijven die op deze manier in no time voor tientallen miljoenen aan groeigeld ophaalden door nieuwe munten uit te geven. Dat geen voorspeller van succes. De partijen die het geld ophalen, hebben soms niet veel meer dan een idee, een paar programmeurs en een raad van advies. Dat is op zich al voldoende om met een whitepaper te gaan werven voor finaniering. Het staat dan nog helemaal niet vast hoe goed het team is en of er überhaupt vraag is naar hun beoogde product. Laat staan of er een succesvol verdienmodel achter zit.

De bedenker van Ethereum, Vitalik Buterin, voorspelt zelfs dat negentig procent van de ICO’s uiteindelijk falen. Dat blijkt voor beleggers geen herkenbaar alarmsignaal. Daarom gooit de AFM zijn gewicht in de strijd.

“De hoge risico’s op oplichting en verlies van inleg in combinatie met de hype rond ICO’s van dit moment vormt een gevaarlijke cocktail,” zegt Merel van Vroonhoven, voorzitter van de AFM. “In de media verschijnen steeds meer berichten over consumenten die investeren in ICO’s met geld dat bedoeld is voor later, of zelfs met grote sommen geleend geld.”

Foto: karstendc (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond