Deel dit artikel
-

Alarm over beveiliging heldeskfraude bij online bank bunq

Het regent klachten van klanten van internetbank Bunq die tienduizenden euro’s tot meer dan een ton afhandig zijn gemaakt door bankhelpdeskfraudeurs. Toen zij in grote paniek belden met Bunq om hun verdwenen spaargeld te melden, kregen zij een geautomatiseerd antwoord.

Klanten beklagen zich daarnaast over de beveiliging die afwijkt van de grootbanken waardoor oplichters makkelijker hun slag kunnen slaan. Een en ander blijkt uit onderzoek van Kassa (BNNVARA) dat met tientallen gedupeerde klanten sprak.

Op klachtenforum Trustpilot staan honderden klachten over de bank, onder meer over de beveiliging en slechte bereikbaarheid. De voor een kleine bank relatief hoge schade valt ook op bij de Fraudehelpdesk. Daar kwamen vorig jaar en dit jaar in totaal 54 meldingen binnen van gedupeerde Bunq-klanten met een schade van in totaal 1,5 miljoen euro. Het is waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg, omdat niet iedereen zijn schade meldt.

Bij Bunq geldt geen wachttijd voor het ophogen van de limiet naar maximaal een miljoen euro. Bij de meeste andere banken duurt het om veiligheidsredenen vier uur voordat de gewenste hogere limiet ingaat. De maximale limiet die je zelf kunt aanpassen bedraagt bij ABN Amro, ING en Rabobank 50.000 euro.

Bij Bunq is het daarnaast mogelijk om rechtstreeks vanaf de spaarrekening geld over te maken naar IBANS van derden en je kunt deze rekening met een druk op de knop omzetten in een bankrekening. Bij ABN Amro, ING en Rabobank daarentegen is om veiligheidsredenen naast de spaarrekening een bankrekening verplicht.

Bunq laat in een reactie weten gestopt te zijn met een wachttijd voor overboekingen, omdat ‘evaluatie uitwees dat het geen invloed had op het aantal fraudegevallen, terwijl het wel leidde tot veel klachten van onze  gebruikers.’

Voor een eventuele compensatie van de schade zegt Bunq uit te gaan van de wettelijke voorschriften en richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Banken.

Deel dit bericht

1 Reacties

Bram Hillen

Klopt, BUNQ is geen betrouwbare bank. Mij is de toegang ontzegt tot mijn eigen rekening, waar een kleine ton op staat.
Voor de zoveelste maal moet ik een verificatieproces doorlopen, terwijl ik de gewenste data al drie maal heb verstrekt. Daarom ben ik niet van plan dat nogmaals te doen. De kwestie is door mij bij herhaling voorgelegd, zonder resultaat. Reden: incompetentie.
Bunq heeft weliswaar een bankvergunning gekregen van DNB, echter blijkt de bank niet te functioneren! Overweeg publicitaire stappen bij Tros Radar omdat ik het publiek wil waarschuwen tegen deze bank!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond