Deel dit artikel
-

Algoritmes helpen met voorkomen stroomstoringen

Netbeheerder Liander is begonnen met het inzetten van algoritmes om stroomstoringen te voorkomen. Binnen de netbeheerder is in de zomer een systeem op basis van data ingericht dat waarschuwingen geeft als ergens storingen dreigen te ontstaan.

In het elektriciteitsnet zijn afgelopen jaren steeds meer sensoren geïnstalleerd. Op deze manier houdt Liander inmiddels ruim 5500 kilometer dikkere elektriciteitskabels en 35.000 gevoelige verbindingsstukken nauwlettend in de gaten. Op basis van de gegevens kunnen zwakke plekken in het net tijdig worden ontdekt. Door daar preventief onderdelen te vervangen, kunnen stroomstoringen worden voorkomen.

Deze analyses werden tot de zomer nog veelal handmatig gemonitord. Samen met de Radboud Universiteit is er afgelopen periode gewerkt aan een model om dit te automatiseren.

Als volgende stap wordt inmiddels onderzocht of data over het energiesysteem ook aan andere bronnen kan worden gekoppeld zoals weerdata. Hiermee verkent Liander of er nieuwe verbanden te ontdekken zijn waarmee storingen voortijdig kunnen worden gesignaleerd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond