Derp

Alle regionale omroepen binnenkort op de iPad

RTV Noord en RTV Gelderland hebben maandag een gratis app voor de iPad uitgebracht. De app maakt onderdeel uit van een project waarin twaalf van de dertien regionale omroepen samenwerken.

In de loop van de komende weken verschijnen eveneens eigen iPad-apps van Omrop Fryslân, RTV Drenthe, RTV Oost, RTV West, RTV Rijnmond, RTV Noord-Holland, RTV Utrecht, Omroep Brabant, Omroep Zeeland en L1.

De app is gemaakt door de Groningse ontwikkelaar Peperzaken, bekend van de iPad app van Nu.nl en 24Wonen. In maart won het bedrijf al eens de onderscheiding voor beste media app voor de RegioApp. Dat project is in maart 2011 gestart.

De omroepen hebben zelf een zogenoemde connector ontwikkeld waarmee de applicaties van nieuws worden voorzien. Er is een door Peperzaken ontwikkelde backend die voor alle omroepen de breaking news notificaties verzorgt. Twaalf Regionale Omroepen maken gebruik van dit innovatieve framework, aangepast aan de voorkeuren van iedere omroep.

Peperzaken kreeg de opdracht van de Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking (ROOS) na een tender. Volgens oprichter Dirk-Jan Huizingh speelde het feit dat men de Nu.nl app had gemaakt daarbij zeker een rol, maar ook het plan voor een framework werd gewaardeerd. “Als alle omroepen apart apps zouden hebben ontwikkeld, zou het allemaal te duur zijn geworden. Organisatorisch was het overigens best een uitdaging omdat bijvoorbeeld iedere omroep weer een andere streamingleverancier heeft.”

Dat Omroep Flevoland als enige niet meedoet, is volgens Huizingh omdat die omroep zelf al bezig was met applicaties. Dat niet alle omroepen tegelijk met hun iPad-app live gaan heeft organisatorisch redenen, zegt Huizingh.

In de app staan het regionale nieuws en de tv-programma’s van de omroepen centraal. De nieuwsberichten zijn verrijkt met foto’s, video’s, audio en geolocatie. Daarmee kan de plaats van het nieuwsfeit in Google Maps worden weergegeven.

Ook Uitzending gemist is nieuw in de iPad-app. De meest recente tv-programma’s zijn terug te kijken en van een aantal series kunnen ook oude afleveringen worden teruggekeken. Ook wordt toegang tot Teletekst geboden.

De RTV Noord-app voor de iPhone werd tot nog toe 50.000 keer gedownload. Huizingh: “Vijftig procent van het online omroepverkeer bij de regionale omroepen komt al van mobiele apparaten. Bij Nu.nl heeft het drie jaar geduurd voordat het zover was.”

Binnen het samenwerkingsverband wordt de mogelijkheid van een app voor Android-tablets onderzocht, zegt Huizingh, maar hij verwacht deze versie niet op korte termijn. “Het aantal Androidtabletgebruikers valt toch nog wat tegen.”

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

terug