Deel dit artikel
-

Alsnog celstraf voor Newconomy-bedreiger

De omstreden zakenman Jules van der Vegt, die in 2001 probeerde het noodlijdende internetbedrijf Newconomy van Maurice de Hond te redden, is na jaren procederen alsnog vastgezet wegens bedreiging.

Internetbedrijf Newconomy van Maurice de Hond kwam in 2000 in de problemen door een liquiditeitstekort. Dat tekort was ontstaan nadat huisbankier ABN AMRO het investeringsbedrijf een krediet van vijftig miljoen gulden had geweigerd.

Begin 2001 tekende De Hond, nadat hij door het bestuur was geschorst, in alle stilte een contract met de vennootschap Iulus van ’corporate raider’ Jules van der Vegt. De Hond was via een kennis aan De Vegt geïntroduceerd en wist niet dat zijn kersverse zakenpartner in het zwarte geld zat en zaken had gedaan met meester-witwasser Robert Jan Doorn.

Samen met Van der Vegt zou De Hond de aandelen van Newconomy overnemen en tien miljoen euro als lening inbrengen en het recht krijgen om na 1 mei 2001 voor 2,5 euro per stuk 900.000 aandelen in Newconomy te verwerven. Van der Vegt beloofde dat hij het bedrijf aan een winst van 120 miljoen dollar per jaar zou helpen.

Het gedrag van Van der Vegt stuitte echter op veel weerstand, en De Hond wilde van hem af. Die weigerde echter een compensatie van 50.000 gulden en begon De Hond onder druk te zetten. Daarop werd De Hond door onbekenden geïntimideerd. Nadat hij op straat was overvallen en zijn auto in brand was gestoken – incidenten die steeds samenvielen met anonieme telefonische dreigementen – riep De Hond de hulp van de politie in. Die kon in eerste instantie weinig uitrichten.

In 2004 is Van der Vegt alsnog veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf voor een reeks van geweldplegingen en bedreigingen, waaronder die van De Hond.

Emerce was in september 2001 het eerste tijdschrift dat over het incident schreef en is enkele jaren geleden nog gehoord door de rechter-commissaris voor het hoger beroep.

Na acht jaar procederen is Van der Vegt begin deze maand alsnog in hechtenis genomen, zo meldt De Pers. Het hof heeft hem veroordeeld tot vijf maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Hij moet nog 23 dagen uitzitten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond