Deel dit artikel
-

Forse groei voor clouddivisie Amazon

Amazon Web Servives, de clouddivisie van Amazon, is nog nooit zo hard gegroeid als in het afgelopen kwartaal. De omzet kwam uit op 2,88 miljard dollar, 58 procent meer dan een jaar geleden. De operationele winst voor het onderdeel bedroeg 718 miljoen dollar.

AWS draagt nu voor 56 procent bij aan de winst van Amazon, die voor de eerste helft van 2016 513 miljoen dollar bedraagt. Dergelijke winstcijfers heeft Amazon nog niet eerder laten zien. Sterker nog: analisten waren de afgelopen jaren gewend dat Amazon door de forse investeringen in met name distributiecentra kwartaal na kwartaal rode cijfers schreef.

Het tij lijkt definitief gekeerd. Niet alleen de cloud droeg bij aan de groei, ook het stijgende aantal Prime-abonnees. Deze klanten betalen een vast bedrag per jaar voor gratis verzendingen en voor het kijken naar videodiensten. Daarnaast had Amazon recentelijk een keer succesvolle jaarlijkse koopjesdag onder de noemer Prime Day.

De totale groep realiseerde afgelopen kwartaal een omzet van 30,4 miljard dollar, terwijl analisten hadden gerekend op 29,55 miljard. De nettowinst kwam uit op 857 miljoen dollar. De internationale activiteiten groeiden met 23 procent, maar blijven verliesgevend.

Toch wordt sterk ingezet op internationale expansie: het Prime-programma is ook in India uitgerold.

Amazon maakte eerder vandaag bekend dat Dash, een kleine gadget waarmee boodschappen kunnen worden besteld, ook in Engeland beschikbaar komt. Tot eind augustus hoeven klanten daarvoor niet te betalen, op voorwaarde dat ze ten minste twee bestellingen plaatsen bij grootgrutter Amazon Fresh.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond