Deel dit artikel
-

Amazon versnelt zijn internationale expansie

“Deze baan is niet groot, maar absoluut gigantisch”, schrijft Amazon in een vacature waaruit zijn expansiestrategie blijkt. Het bedrijf zoekt een techneut die de basis legt voor versnelde internationale uitrol van ’s werelds grootste webwinkels.

Amazon is van plan de technische basis van zijn webwinkel zodanig te veranderen dat het heel makkelijk een lokale webwinkel kan opzetten buiten Amerika. In Europa heeft het bedrijf filialen in Duitsland, Engeland en Frankrijk. Daarnaast exploiteert het nog drie buitenlandse filialen. Dat is te weinig en de uitrol gaat kennelijk te langzaam.

De Financial Times liet zijn oog vallen op een vacature voor een ‘Senior Software Development Engineer, International Retail’. De baan is beschikbaar op het Amerikaanse hoofdkantoor in Seattle.

De letterlijke tekst waar Amazons ambities uit spreken, leest:

“(…) There’s a new team at Amazon that is gearing up to make a substantial impact on how Amazon does business around the world.  We’re tackling interesting problems like rendering content in multiple languages and calculating tax, price, and shipping variations on the fly based on the customer’s preferred shipping destination.  We’re creating the architectural underpinnings to greatly simplify country expansions and provide an unparalleled level of consistency and convenience in our international customer experience.

We’re looking for a Senior Software Development Engineer to help us execute on our vision.  The person filling this role will join the project at the ground floor as one of the first engineers.  You will be responsible for laying the foundation of the project in terms of architecture, prototype design, and technical scoping and later will provide technical leadership to the rest of the implementation team. (…)

Het is al langer duidelijk dat Amazon zich actiever profileert op markten buiten Amerika. Sinds augustus van dit jaar verzorgt het al fulfillment-diensten voor Europese webwinkeliers vanuit Engeland. Daardoor kunnen landelijke opererende webwinkels met relatief weinig investeringen hun vleugels uitslaan naar andere Europese landen. Het echte werk kunnen ze dan tegen een vergoeding uitbesteden aan Amazon. Daarnaast hoeven Europeanen sinds vorige maand geen bezorgkosten meer te betalen als ze bij Amazon in Engeland shoppen.

Een andere teken voor Amazons toenemende belangstelling voor andere markten is de recente overname van de besloten winkelclub BuyVIP. Dat bedrijf is actief in 7 Europese landen, waaronder Nederland.

Nu wordt dat Amazon een techneut zoekt die verdere internationalisering moet helpen versnellen.  De volledige vacaturetekst staat hieronder:

Job listing Amazon.com – Sr. Software Development Engineer, International Retail (RCX)

View more documents from Redactie Emerce.

Amazon is ‘s werelds grootste e-commercespeler en heeft slechts een handjevol concurrenten. Otto uit Duitsland is qua omzet de nummer twee en eBay is vanwege zijn internationale bereik ook een concurrent. Een derde partij dient zich nu aan. De grootste e-commercespeler uit Japan is Rakuten [?]. Dit bedrijf is uitgegroeid op zijn thuismarkt en zoekt zijn heil nu in Amerika en Europa. In Amerika nam het reeds Buy.com over, voor zo’n 250 miljoen euro. In Europa kocht topman Hiroshi Mikitani de site PriceMinister.com, dat actief is in Engeland en Frankrijk.

CNN zond onlangs een interview uit met Rakutens bestuursvoorzitter Mikitani:

Deel dit bericht

3 Reacties

Arjan van Oosterhout - Twinkle

Beste Erwin, Regelmatig refereer je aan de fulfilment-diensten die Amazon 'voor Europese webwinkeliers' zou gaan verzorgen. Ook in dit artikel weer. Volgens mij is FBA Export primair (zo niet louter) gericht op Britse webverkopers, die Amazon online helpt te verkopen buiten de UK. Dat stelt e.e.a. toch in een wat ander daglicht. Of ken jij Europese webwinkeliers die hun producten eerst naar Engeland sturen, om ze vervolgens op het Europese vasteland aan te bieden, met alle kosten van dien?

Erwin Boogert - Emerce

Inderdaad meld ik in dit verhaal dat dat een optie is. Dat is toch juist? Dat daar kosten aan zijn verbonden, spreekt voor zich. Een ondernemer die internationaal wil handelen kan veel uitbesteden. Programmeerwerk naar Azi? of Oost-Europa, helpdesk in Ierland of Suriname. Voor iemand die zijn artikelen toch al van de buitenlandse groothandel betrekt en zich op de internationale markt richt maakt het in principe ook niet uit of de items vanuit Engeland of Nederland worden verzonden.  Zo vat ik de dienst ten minste op. Als ik het fout zie, laat ik me graag corrigeren.

Arjan van Oosterhout - Twinkle

Dank voor de snelle reactie Erwin, Ben wel met je eens dat het zou kunnen, maar vind het te kort door de bocht om te zeggen dat de dienst bedoeld is voor Europese webwinkeliers, zoals je in de kop van dat eerdere artikel suggereert.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond