Deel dit artikel
-

Amazon via overname dominante EU-filmverhuurder

Amazon neemt het resterende belang van 58 procent in Lovefilm over. De Amerikaanse webwinkel wordt daarmee een Europese speler van formaat op de online markt voor DVD’s en internetvideo’s.

Hoeveel Amazon betaalt voor de aandelen die het nog niet had, is niet bekend gemaakt. In de Engelse media circuleert een bedrag van 200 miljoen pond.

De overname is de tweede Europese aankoop in enkele maanden tijd voor Amazon. In oktober 2010 nam het de besloten winkelclub BuyVIP over voor ongeveer 75 miljoen euro. BuyVIP is actief in 7 Europese landen, Lovefilm zit in Engeland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden.

De acquisitie komt niet helemaal als een verrassing. In 2008 verkocht Amazon namelijk zijn DVD-verhuuractiviteiten een Lovefilm. In ruil daarvoor kreeg Amazon met drie andere partijen een belang in de vermaakverhuurder. Het bedrijf was toen in Engeland en Duitsland actief, vooral met de fysieke verhuur van films en spelletjes. Tegenwoordig komt de meeste omzet uit digitale handel, het verhuren van tv-series, films en spelletjes. Consumenten kunnen de media tot zich nemen via internettelevisie, de pc of een spelcomputer.

De jaaromzet zou rond de 100 miljoen pond liggen. Het bedrijfsresultaat kwam uit op een kleine 10 miljoen pond en het verlies voor belasting was minder dan een miljoen pond.

Lovefilm heeft naar eigen zeggen maandelijks 2,5 miljoen klanten.

Met Amazon-geld kan het Engelse bedrijf zijn portfolio van onder meer streaming video-rechten vergroten. Het ligt ook voor de hand dat Amazon het bedrijf wil uitrollen naar andere Europese landen. Het ligt voor de hand dat Apple via diens Apple TV een vergelijkbare route over het Europese vasteland wil bewandelen.

Amazon investeert zichtbaar in het verbeteren van zijn Europese marktpositie. Behalve de overnames van BuyVIP en Lovefilm en de participatie in Groupon-kloon Livingsocial steekt het ook veel geld in de uitbouw van zijn eigen Europese infrastructuur en reikwijdte.

Vorige week werd bekend dat Amazon voor 40 miljoen pond een nieuw distributiecentrum in gebruik neemt, met 950 medewerkers in Schotland. In november lekte uit dat het bedrijf een toptechneut zocht om zijn internationale e-commerceactiviteiten op te schalen.

Dat nieuws volgde al op de beslissing om vanuit Engeland fulfillment-diensten te gaan leveren aan Europese webwinkeliers en voor Europese bestelling bij Amazon.co.uk geen verzendkosten meer in rekening te brengen.

Het Amerikaanse e-commercebedrijf presenteert volgende week donderdag de financiële resultaten over het vierde kwartaal van 2010.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond