Deel dit artikel
-

Amerika wil achterdeur in WhatsApp

De Amerikaanse minister van Justitie Bill Bar wil, samen met zijn collega’s uit het VK en Australië een achterdeur in Facebooks communicatiediensten. Om af te luisteren.

De open brief is geadresseerd aan Facebooks topman Mark Zuckerberg en is, in de versie die Buzzfeed zag, gedateerd op 4 oktober. De ministers beroepen zich op het kunnen handhaven van algemene veiligheid.

Facebook is namelijk van plan om zijn communicatiediensten, naast WhatsApp ook de privé berichten die mensen sturen op Instagram en Facebook, te versleutelen. Die berichten zouden zelfs niet door Facebook te ontcijferen zijn en dat stuit minister Barr tegen de borst. Hij wil dat overheidsdiensten moeten kunnen afluisteren en beroept zich, standaard in dit soort discussies, op onderzoek naar terrorisme en kinderporno.

Burgerrechtenorganisatie EFF zegt dat het middel buitenproportioneel is, want van de 1.457 federale taps waren er slechts 58 niet te beluisteren vanwege encryptie van het kanaal:

De Amerikaanse minister van Justitie vraagt Zuckerberg concreet om zijn encryptieplannen in de koelkast te zetten tot het moment dat hij opsporings- en inlichtingendiensten de sleutel van de achterdeur kan geven.

Technici stellen in reactie daarop altijd dat niemand een monopolie heeft op backdoors. Facebook niet. De overheid niet. Hackers zullen altijd proberen om de zwaktes in de suboptimale encryptie te vinden. Goedwillende hackers maken dat soort gaten bekend, kwaadwillende doen dat niet en misbruiken hun nieuw verworven kennis.

De encryptie van WhatsApp is gebaseerd op het Signal Protocol.

Het hoofd van WhatsApp zegt op Hackernews: “We zijn niet bekend met deze discussie ons product te moeten veranderen. Mensen hebben in onze ogen het fundamentele recht op private conversaties. End-to-end encryption beschermt dat recht dagelijks bij meer dan een miljard gebruikers. We zullen ons verzetten tegen dit initiatief van de overheid.”

Foto: Pieterjan Viaene (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond