Deel dit artikel
-

Amerikaanse Huis van Afgevaardigden neigt naar opbreken Big Tech

Een 450 pagina’s tellend rapport over grote techbedrijven van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden bevat een ‘dun versluierde oproep’ om ondernemingen op te splitsen, meldt Reuters. Het rapport vergelijkt de techreuzen met het tijdperk van oliebaronnen en spoorwegbazen.

Het rapport van de antitrust subcommissie zou vergaande gevolgen kunnen hebben voor Amazon, Apple, Facebook en Google-eigenaar Alphabet.

Het rapport – gebaseerd op 1,3 miljoen documenten en meer dan 300 interviews – is voorstander van het afbakenen dan wel opsplitsen van bedrijfsonderdelen. Zo is Facebook ook eigenaar van Instagram en WhatsApp, heeft Google YouTube en Android, en heeft Amazon een clouddochter Amazon Web Services.

De commissie schrijft dat Amazon data over goed verkopende producten van externe verkopers heeft gebruikt om die producten zelf na te maken. Eigen producten krijgen vaak een voorkeursbehandeling. Ook Google zou data van appontwikkelaars hebben aangewend om zijn eigen diensten te verbeteren.

Om ongebreidelde groei tegen te gaan zouden het ministerie van Justitie en de Federal Trade Commission de bevoegdheid moeten krijgen om bepaalde fusies te stoppen. Ook zouden eindgebruikers veel meer controle moeten krijgen over hun gegevens.

Het is nog niet bekend hoeveel Republikeinen het rapport zullen steunen. De commissie wordt geleid door de Democratische voorzitter David Cicilline. Zowel Democraten als Republikeinen vinden de techbedrijven te machtig geworden. De meningen over wat er moet gebeuren schijnen echter nogal verdeeld te zijn.

Facebook scheen de inhoud al grotendeels te kennen. The Wall Street Journal wist een der dagen al de hand te leggen op een intern document van veertien pagina’s dat de juridische afdeling van Facebook heeft opgesteld om zich te verdedigen tegen overheidsplannen om het bedrijf op te splitsen.

Facebook noemt het opbreken van het bedrijf een ‘complete nonstarter’. Het terugdraaien van de overnames van Instagram en WhatsApp zou vanwege de integratie van de platformen technisch al niet meer mogelijk zijn en miljarden dollars kosten.

‘We hebben altijd gezegd dat regulering en controle redelijk en passend is, maar we zijn het niet eens met de conclusies,’ reageerde Apple dinsdag. ‘Ons bedrijf heeft geen dominant marktaandeel in welke categorie dan ook.’

Google laat weten dat het concurreert ‘in een snel bewegende en zeer concurrerende industrie’ en spreekt van ‘onjuiste beschuldigingen van commerciële rivalen’.

Amazon waarschuwde dinsdag dat met marktinterventies juist consumenten worden gestraft. Die zullen uiteindelijk met hogere prijzen worden opgezadeld.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond