Deel dit artikel
-

Amerikaanse operators wél klaar voor mobiel betalen

Mobiel betalen via de telefoon wordt volgende maand realiteit in Amerika. Dan gaat het systeem Isis van de drie grote telco’s live.

AT&T, Verizon Wireless en T-Mobile nemen in de loop van september Isis in gebruik. Twee steden in Texas hebben de primeur, weet persbureau Bloomberg. Daarna zal het geleidelijk over het hele land worden uitgerold.

Amerikanen krijgen hierdoor de mogelijkheid om hun telefoon langs een kassa te zwaaien om te betalen. Een NFC-chip in de telefoon communiceert met de back-end van de kassa en maakt het geld van de creditcard van de consument over naar de winkelier. Verifone zorgt voor de technische afhandeling.

Er zijn nog betrekkelijk weinig mobieltjes met ingebouwde NFC-chips. De operators willen het aanbod in hun assortiment wel vergroten, maar daar gaat een lange periode overheen. Dat stelt winkeliers in Amerika ook in de gelegenheid om hun kassasystemen aan te passen op mobiel betalen.

Isis is niet enkel bedoeld om te betalen, maar ook om spaarprogramma’s te bevatten en om toegang te geven tot gelegenheden als bioscopen en het openbaar vervoer. De NFC-chip bevat daartoe digitale koppelingen met andere leveranciers dan alleen creditcardbedrijven. Google Wallet werkt op vergelijkbare manier. Apple werkt zo’n systeem nog uit.

In Nederland hebben drie telecomaanbieders en drie banken geprobeerd om een vergelijkbaar systeem op te tuigen. Het samenwerkingsverband Sixpack werd op 1 juli jongstleden afgeblazen door ABN AMRO, ING, KPN, Rabobank en Vodafone. T-Mobile stapte eind 2011 al uit.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond