Deel dit artikel
-

Amerikaanse regels voor netneutraliteit ingetrokken

Toezichthouder FCC heeft de regels voor netneutraliteit voor de Amerikaanse markt ingetrokken. Drie Republikeinse commissarissen stemden voor, twee Democraten tegen.

Het betekent dat internetaanbieders niet langer verplicht zijn om data op dezelfde wijze te behandelen en bijvoorbeeld aparte prijsafspraken kunnen maken met partijen als Netflix en YouTube. Die voorrang zouden kunnen krijgen bij het dataverkeer. Grootste nadeel is dat vermogende partijen zo kunnen worden voorgetrokken.

In de VS waren de regels in 2015 ingevoerd onder de vorige president Barack Obama. Hij had de steun van grote bedrijven als Twitter, Apple, Facebook en Google. Nederland heeft al sinds 2012 een wet voor netneutraliteit.

Maar het afschaffen van de regels blijft niet zonder verzet. Meerdere staten gaan een aanklacht indienen tegen de FCC.

De Nederlandse organisatie Bits of Freedom spreekt van een ‘treurige dag’. ‘Zo op het eerste gezicht is die impact klein. Jij bent klant bij een Nederlandse provider en hier is netneutraliteit Europees geregeld. Maar de effecten van het besluit van de FCC zijn subtieler en alleen merkbaar op de langere termijn’, schrijft Rejo Zenger.

Het zou kunnen betekenen dat Nederlandse bedrijven het moeilijker krijgen op de Amerikaanse markt. In de tweede plaats zorgt het schrappen van netneutraliteit voor een inperking van het innovatieve karakter van het internet in het algemeen. Het internet is in twintig jaar tijd snel groot geworden omdat iedereen elke computer op het internet even makkelijk kon bereiken. Zenger: ‘Door het gebrek aan barrières hadden vernieuwende diensten gelijke kansen. Als internetproviders hun monopoliepositie misbruiken om gebruikers uit te melken gaat dat ten koste van het open karakter van het internet.’

BOF is niet bang dat het besluit om netneutraliteit te schrappen in de Verenigde Staten ook uitstraalt naar beleidsmakers in Europa. De Europese Commissie heeft al aangegeven dat netneutraliteit in Europa beschermd blijft.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond