Deel dit artikel
-

AMS-IX mag zich in de VS vestigen

Het verzet tegen een juridische entiteit van internetknooppunt AMS-IX in de Verenigde Staten is minder groot gebleken dan aanvankelijk leek. In een buitengewone Algemene Ledenvergadering hebben de AMS-IX-leden vannacht in een elektronische stemming met een meerderheid van stemmen de opzet goedgekeurd.

Enkele leden vreesden dat Amerikaanse spionagediensten via de Amerikaanse vestiging heel eenvoudig in Nederlandse netwerken zouden kunnen grasduinen. Op grond van de Patriot Act en de FISA-wet zouden de Amerikanen eenvoudig data kunnen verzamelen die via het knooppunt worden verstuurd. Vooral Erik Bais van A2B Internet roert zich nogal. Hij kan zijn klanten geen privacy garanderen indien de dochteronderneming onder de Patriot Act valt, zo vertelde hij aan de NOS.

Met het Open-IX initiatief werd AMS-IX recent de mogelijkheid geboden om uit te breiden en internetknooppunten te ontwikkelen in de VS. Daarmee zou een belangrijk deel van de kosten kunnen worden gedrukt. ‘Onze doelstelling om de operationele activiteiten van het bedrijf in het buitenland uit te breiden is in lijn met onze Lange Termijn Commerciële Strategie (LTCS), die in eerdere Algemene Ledenvergaderingen door onze leden is goedgekeurd,’ laat de Amsterdam Internet Exchange in een verklaring weten.

Wel gaat men onderzoeken hoe men de AMS-IX vereniging kan beschermen tegen commerciële, juridische, financiële en technische risico’s en meest specifiek tegen interceptie-activiteiten door de overheidsinstanties in de VS. Michiel Steltman, directeur van de Dutch Hosting Provider Association (DHPA) heeft opgeroepen tot een fundamenteel debat over de bescherming van burgers en bedrijven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond