Deel dit artikel
-

Analist: ‘Facebook wordt mobiele operator’

De Deense telecomanalist Strand Consult verwacht dat Facebook zich komende jaren gestaag zal ontwikkelen tot een MVNO, een internationale mobiele telecomoperator. Eerst werden de profielen en connecties geweven, nu begint de exploitatie van de communicatie daartussen.

Naar verwachting brengt Facebook vandaag in Amerika met HTC een mobiele telefoon op de markt. Het toestel draait op een gemodificeerde versie van Android. In functie, design en werking zal het toestel dicht tegen de beleving van de profielensite aan liggen. Nauw ermee vervlochten zelfs. Details van de vermeende HTC Myst verschenen op 1 april.

Strand Consult publiceert een analyse naar de betekenis hiervan. De immer kritische Denen schetsen een voor de mobiele telecommarkt guur beeld. Voor Facebook daarentegen is het er een waarin een nog grotere greep op alle communicatie in de wereld centraal staat.

De HTC Myst zou in deze contex nog maar het eerste toestel met een Facebookskin op Android zijn.

‘Facebook gaat geld verdienen aan spraak, sms en mobiele data. Als mobiele internetters alleen Facebook op hun mobiel willen dan zijn er weinig andere manier voor toestelmakers en operators om zich te differentiëren. Het is geen profielensite, maar een communicatiebedrijf. We kunnen geen reden verzinnen waarom operators Facebook niet als MVNO op hun netwerk zouden willen.’

Om groot bereik te realiseren, hoeft het bedrijf enkel samenwerkingen aan te gaan met mobiele operators met een groot internationaal bereik. Enkele westerse gegadigden zouden Vodafone, Telefónica en T-Mobile kunnen zijn. En helemaal nieuw is de handel in simkaarten ook niet voor het profielenbedrijf. Sinds 2011 werkt het al met chipfabrikant Gemalto samen aan het vermarkten van simkaarten in armere landen.

Ook met telefonie is Facebook geen onbekende. In Amerika en Canada en sinds een kleine week ook in Duitsland en Engeland biedt het VoIP-diensten aan zijn lokale gebruikers. Anders gezegd: leden kunnen gratis via internet met elkaar telefoneren via de mobiele messenger.

De HTC-telefoon die morgen waarschijnlijk wordt gepresenteerd zal in eerste instantie enkel in Amerika worden verkocht. Tegen welke prijs en met welke operator is nog niet bekend. Of er donderdag over internationaliseringsplannen wordt gesproken, zal moeten blijken. Alle producten en diensten die Facebook ontwikkelt worden uiteindelijk altijd aangeboden aan alle meer dan een miljard gebruikers.

Google exploiteert in Amerika sinds 2009 de telefoniedienst Voice. Gebruikers daarvan krijgen één telefoonnummer dat fungeert als paraplu boven al hun andere privé en zakelijke nummers. Het telecombeheer verloopt via een aparte webinterface. Vooralsnog is Google Voice enkel in de VS volledig bruikbaar.

Foto: takeshi honma (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond