Deel dit artikel
-

Analist verwacht business intelligence-boom

Als de huidige economische problemen zijn overwonnen zal er een business intelligence-boom ontstaan. Dat verwacht analist David Folger van de META Group. Folger ziet de markt voor business intelligence jaarlijks met twintig tot 25 procent groeien.

Business intelligence (BI) ondervindt volgens Folger relatief weinig last van de recessie. Het beschikbaar maken van van harde cijfers en analyses daarvan aan werknemers, management en klanten is juist in tijden van recessie bepaald geen luxe, benadrukt Folger in een gesprek op de Information Builders Summit User Conference in het Amerikaanse Baltimore.

Mede door de opkomst van internet letten bedrijven meer op alle informatiebronnen binnen hun organisatie, zo stelt Folger. "Alleen rapporten en databases zijn onvoldoende. Enterprise portals helpen bij het organiseren van documenten, maar het is nog steeds moeilijk alle informatie te verzamelen om de juiste beslissingen te nemen. Met content management en BI leren ondernemingen zich door deze informatiebrij heen te worstelen."

Folger benadrukt dat BI allang geen specialisme van analisten alleen meer is. "Het leveren van informatie is een noodzaak voor het hele bedrijf. Bedrijven gebruiken BI ook steeds vaker voor het leveren van informatie buiten hun firewalls aan partners, leveranciers en klanten."
Het huidige model, waarbij informatie in een datawarehouse wordt opgeslagen en op basis daarvan bedrijfsanalyses worden gemaakt, ziet Folger in de toekomst verdwijnen. In de plaats daarvan komt er volgens hem meer nadruk op real-time analyse aan de hand van datastromen. "De data die de hele logistieke keten oplevert kunnen ook real-time worden geanalyseerd. Je wilt op een bepaald moment weten wat er dan precies gebeurt."

Wereldwijd is (het niet beursgenoteerde) SAS het grootste zelfstandige BI-bedrijf (geschatte omzet circa 1 miljard dollar), gevolg door Business Objects en Cognos (circa 500 miljoen dollar omzet). Daarna volgt een groep met kleinere ondernemingen (omzet tussen de 100 en 250 miljoen dollar) als Actuate , Information Builders en Brio . Softwarebedrijven als SAP , Peoplesoft en Siebel hebben BI-afdelingen met geschatte omzetten van enkele honderden miljoenen dollars.

De markt voor BI zal voorlopig geen grote overnames te zien geven, stelt Folger. "Omdat de producten van de verschillende bedrijven nogal verschillen, is er ruimte voor diverse middelgrote spelers. Wanneer een eindgebruiker eenmaal gewend is aan een product van een bepaald bedrijf zal hij ook niet snel veranderen." Zo is Business Objects volgens Folger goed in het leveren van rapportages aan eindgebruikers. Een kleinere speler als Information Builders blinkt weer uit in real-time informatie.
Folger denkt dat deze markt flink in beroering zal raken, als Microsoft zijn ambitieuze BI-plannen weet uit te voeren. "Microsoft zal mogelijk binnen een jaar of vijf met eigen BI-producten komen. Dat zou wel eens de prijzen flink kunnen drukken, waardoor de middelgrote spelers in problemen komen."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond