Deel dit artikel
-

Analisten twijfelen aan opbrengsten UMTS-veiling België

Komende donderdag ligt de deadline voor partijen die zich kandidaat kunnen stellen voor de UMTS-veiling in België. Het Belgische Ministerie van Telecommunicatie heeft verklaard dat de veiling, die zeven maart begint, tussen de 2,2 en 3,3 miljard gulden moet gaan opleveren. Enkele analisten voorspellen een lagere opbrengst dan de overheid verwacht.

Perswoordvoerster Jeurissen van het Belgische Ministerie van Telecommunicatie: "De opbrengsten zullen van de markt gaan afhangen. Toen we het bedrag bekend maakten in augustus vorig jaar zijn we uitgegaan van de markt." Het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) is in België door de overheid aangewezen als regelgevend orgaan voor de telecommunicatiesector en voor het beheer van vergunningen, goedkeuringen en frequenties. Administrateurgeneraal Eric Van Heesvelde van de BIPT was niet bereikbaar voor commentaar.

Door de diensten van UMTS of de derde generatie mobiele telefonie, wordt het mogelijk internet en andere diensten aan te bieden op de mobiele telefoon of andere draadloze apparatuur. De banken ABN-AMRO en Rothschild & Sons Ltd zijn door de Belgische overheid aangesteld om bij de veiling een begeleidende rol te spelen. Komende donderdag vijf uur 's middags is de deadline voor partijen om zich aan te melden als kandidaat. KPN-woordvoerster Carla van Lomwel verklaart dat KPN met haar Belgische dochter KPN Orange meedoet aan de veiling. KPN streeft naar een voorname marktpositie in Nederland, Duitsland en ook België, aldus van Lomwel. Uit strategische overwegingen doet ze geen uitspraken over het bedrag dat KPN wil gaan uittrekken voor de veiling. Telco Proximus , voor 75 procent eigendom van Belgacom, heeft nog niet officieel verklaard deel te nemen aan de veiling. Ook concurrent Mobistar , waarin France Telecom een meerderheidaandeel van 51 procent heeft, heeft nog niet verklaard deel te nemen.Maar volgens een woordvoerder van Mobistar zijn de aandeelhouders wel akkoord gegaan met deelname en ligt deelname zijns inziens ook voor de hand.

De Franse energie-en communicatiegroep Suez Lyonnaise des Eaux heeft verklaard dat het samen met haar Spaanse telecompartner Telefonica mogelijk wil deelnemen. Daarnaast verwachten analisten dat het Franse media- en nutsbedrijf Vivendi mogelijk een aankondiging zal doen. Overige Europese telecomoperators hebben afgezien van deelname aan de veiling. Analist Thierry Francios van de Fortis Bank verwacht dat drie, hoogstens vier kandidaten zich aanmelden. Ook collega-analist Dirk Staelens van de bank KBC Securities denkt dat drie kandidaten voor vier licenties in België realistisch is.

Analisten stellen dat België het risico loopt dat haar veiling op hetzelfde debacle uitloopt als in Frankrijk, waar slechts twee kopers op de vier licenties boden en de opbrengsten beperkt bleven. Daarnaast is de Belgische mobiele telefoonmarkt kleiner en minder belangrijk in vergelijking met de Franse markt. Analist Karen Huggins van bank Merril Lynch verwacht dat België niet meer dan 753,3 miljoen dollar, ongeveer 1,78 miljard gulden, met de licenties ophaalt. "België heeft hetzelfde probleem als Oostenrijk, Griekenland of Turkije. Het is geen strategische markt", aldus Huggins.

Deel dit bericht

4 Reacties

maarten sietse

Geachte meneer/mevrouw, Ik wil graag naar aanleiding van uw artikel informatie aanvragen over UMTS.Voor school moet ik namelijk een werkstuk houden over UMTS. k hoop dat u mij kunt helpen door mij informatie hierover te geven. Alvast bedankt. met vriendelijke groet, Maarten Sietse

Jeroen Remijnse

Beste Maarten,Kijk eens op http://www.archiefvandetoekomst.softcity.nl daar vind je meer artikelen over UMTS. Groeten,

Klaas

Volgens mij moet dat zijn: {Archief van de Toekomst; http://www.archiefvandetoekomst.nl }.

benny

UMTS is interessant voor mobiel internet , maar de capaciteit die je mag downloaden is wel erg vrij beperkt , mocht het nu 5 gig zijn per maand, wat ook niet veel is, dan denk ik dat er meer geinteresseerden zullen zijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond