Deel dit artikel
-

Andrew Keen: ‘Er is geen app om de toekomst veilig te stellen’

Regulering is de manier om de digitale industrie te corrigeren. Europa neemt daarbij het voortouw. Die conclusie trok auteur Andrew Keen vanochtend op Emerce eDay. “Nu Europa maatregelen neemt, begint de VS eindelijk te volgen.”

Keen schetste hoe hij, als insider van Silicon Valley, eind jaren negentig net als veel andere ondernemers nog enorm veel geloof had in de toekomst. “We waren Utopianen,” aldus Keen. Hij herinnert zich Travis Kalanick, de latere oprichter van Uber, die toen nog een muziek startup had. “Uber is wel het symbool van internetbedrijven waar het hopeloos fout mee is gegaan.”

De digitale economie heeft volgens Keen geen openheid gebracht, vijf gigabedrijven domineren het internet, ze betalen amper belastingen, we hebben geen controle over onze privacy en professionalisme (met name in de journalistiek) wordt ondermijnd door amateurisme, waardoor ‘we informatie niet meer kunnen vertrouwen’. “De Russische trollen die ons wereldbeeld proberen te vertroebelen hadden we jaren geleden eigenlijk al zien aankomen.”

Sociale media hebben ons volgens Keen niet dichter tot elkaar gebracht, maar uit elkaar gedreven en fungeren als een spiegel voor ‘narcisten als Trump’.

Keen denkt wel dat er oplossingen zijn. “We hebben regulering nodig zoals Europa die implementeert. Dat doen ze niet om bedrijven dwars te zitten, ook niet omdat ze tegen Amerikaanse technologie zijn, maar om consumenten te beschermen.”

Consumenten moeten volgens Keen ook meer mondig worden. “We moeten het heft weer in eigen handen nemen, zoals we in de auto-industrie hebben gezien.”

Foto: Peter Boer

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond