Deel dit artikel
-

Bescheiden updates voor iOS en macOS, ruimere mogelijkheden voor bestaande apps

De volgende versies van iOS/iPad OS, macOS, tvOS en watchOS bevatten geen schokkende veranderingen, zo bleek vanavond tijdens de keynote van Apple op het virtuele ontwikkelaarscongres dat nog tot en met vrijdag wordt georganiseerd. Meest opvallend: betere multitasking voor de iPad. En AirPlay voor de Mac.

Apple had nog altijd bijna twee uur nodig om alle  nieuwe functies toe te lichten, te beginnen met iOS 15. De chatapp iMessage is wederom uitgebreid. Daarin kunnen foto’s worden samengevoegd tot een collage. Shared with You heet een nieuwe functie om in chatberichten makkelijk verwijzingen te delen vanuit Apple Music, Apple News en de Foto’s-app. FaceTime krijgt ook ondersteuning voor Android en Apple, maar dan wel via het web.

De camera krijgt meer mogelijkheden die doen denken aan Google Lens. Met Live Text kan tekst op muren of posters worden herkend. Apple gebruikt ‘deep neural network’ om foto’s te analyseren. Ook objecten worden herkend, net als telefoonnummers, websites, adressen en trackingcodes.

Identiteitskaarten en rijbewijzen kunnen voortaan worden opgenomen in de Wallet-app, vooralsnog alleen in de VS.

In Kaarten zijn stadswijken, winkelstraten en gebouwen tot in detail te bekijken en er is hoogte-informatie beschikbaar. Wegen hebben nieuwe kleuren en labels, herkenningspunten zien er anders uit en er is ook een nieuwe nachtmodus bij maanlicht.

Ook de notificaties zijn onder handen genomen: er zijn verschillende instellingen voor werk en privé. Focus heet de nieuwe tool die meldingen en apps filtert. Je kunt een bestaande of eigen Focus-optie instellen.

De privacy­bescherming in Mail voorkomt dat de afzender kan zien of je een mailtje hebt geopend en verbergt ook het IP-adres, zodat de afzender je locatie niet kan achterhalen en die ook niet kan gebruiken om een profiel samen te stellen.

Safari krijgt op iPad en iPhone ook ondersteuning voor extensies.

 

De grootste verandering voor iPadOS 15 is betere ondersteuning voor multitasking. Apps kunnen beter dan nu naast elkaar gebruikt worden. Bovenaan apps verschijnt een nieuw menu voor multitasking waarmee je met één tikje Split View of Slide Over kunt inschakelen. En met de nieuwe Appstrip kun je ook multitasken met apps die meerdere vensters gebruiken, zoals Safari en Pages, en snel e-mails bekijken. Schakelen tussen Split View en Slide Over is makkelijker en functies zijn ook sneller op te roepen dankzij nieuwe toetscombinaties.

Widgets kunnen voortaan overal op het beginscherm van de iPad worden gebruikt. .De widgets zijn ook groter en daarom volgens Apple ideaal voor bijvoorbeeld video’s, muziek, games en foto’s op het grotere display van iPad.

Voor snelle notities is er Quick Notes. Verder komt de vertaalapp van de iPhone komt nu ook naar iPad.

Zoals verwacht heet macOS 12 Monterey. Nieuw voor de Mac is Universal Control waarbij je Mac en iPad kunt bedienen met je muis en toetsenbord alsof het één systeem is.

Met AirPlay to Mac fungeert de Mac als een ontvanger voor foto’s of muziek op je iPhone. Met AirPlay kun je volgens Apple alles afspelen, presenteren en delen, van de nieuwste films en games tot vakantiefoto’s en presentaties.

Voor het eerst kan men op de Mac gebruikmaken van Opdrachten om alledaagse taken te automatiseren. Opdrachten zijn in heel macOS geïntegreerd, bijvoorbeeld in de menubalk, de Finder, Spotlight en zelfs in Siri.

Toepassingen als Quick Notes en Focus zijn ook op de Mac beschikbaar.

De nieuwe tabbalk van Safari past zich aan aan de kleur van de webpagina en voegt de tabbladen, de werkbalk en het zoekveld samen tot één compact geheel. Met tabgroepen kun je tabladen makkelijker beheren en voor later bwaren. De tabgroepen op je Mac synchroniseren automatisch met je iPhone en iPad.

Op de Apple Watch wordt binnenkort Ultra Wideband-ondersteuning genboden voor het gebruik van digitale autosleutels op Apple Watch Series 6. Met het horloge kun je op afstand ook je auto van het slot halen. En zodra je achter het stuur zit, kun je de auto ook starten met je Watch.

Vanaf dit najaar kun je ook sleutels voor je huis, kantoor en hotelkamer toevoegen aan Wallet. Een tikje op je Apple Watch is dan voldoende om de deur open te maken.

Via de vernieuwde Woning-app in watchOS 8 kun je nog sneller bij accessoires komen en eventueel per kamer bedienen. Als je een HomeKit-camera hebt, kun je direct op je pols zien wie er voor de deur staat. Op Apple Watch kun je ook op Intercom tikken om snel een boodschap door te geven aan iedereen in het hele huis of in een bepaalde kamer via HomePod, HomePod mini of andere persoonlijke apparaten.

De betaalde versie van iCloud heet voortaan iCloud+ en biedt onder meer VPN, eenmalige e-mailadressen en video-opslag voor beveiligingscamera’s. Via Recovery Contact kun je via gezinsleden toch weer bij je gegevens komen mocht je het wachtwoord zijn vergeten. Ook is er de optie om nabestaanden toegang te geven tot iCloud.

De nieuwe systeemversies zijn vanaf vandaag beschikbaar voor ontwikkelaars, publieke bèta’s zijn in de loop van juli te downloaden. Opvallend is dat nog steeds veel oudere hardware wordt ondersteund.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond