Deel dit artikel
-

Apple karig van start met verkoop speelfilms

Computermaker Apple gaat complete speelfilms verkopen en brengt volgend jaar een apparaat op de markt om tv-series en films uit iTunes draadloos op breedbeeldtelevisies in de huiskamer af te spelen. Apples filmaanbod steekt schril af tegen dat van Amazon.coms net gelanceerde videodienst Unbox, dat aanmerkelijk meer ondersteuning uit de filmindustrie krijgt.

Gisterenavond presenteerde Apple-baas Steve Jobs ingrijpende vernieuwingen in zijn populaire productcombinatie iPod en iTunes (bekijk presentatie). Van alle iPods verschijnen nieuwe versies met betere schermen en meer opslagcapaciteit tegen lagere winkelprijzen. Wellicht speelt Apple daarmee in op de relatieve daling in de verkopen van iPods. De nieuwe versie van iTunes kent behalve een vernieuwde gebruikersinterface ook een uitbreiding van de webwinkel.

Apple begint de verkoop van complete speelfilms. De video's zijn gecodeerd in MPEG4, met de h.264-codec, naderen DVD-beeldkwaliteit en zijn voorzien van Dolby Surround-geluid. Bij de lancering vandaag heeft iTunes 75 speelfilms in het assortiment. Alle films komen uit de Disney-stal. Ze zijn afkomstig van Walt Disney, Touchstone, Miramax en Pixar.

Dat Apple van start gaat met Disney-films is niet verwonderlijk. In januari 2006 nam Disney animatiebedrijf Pixar over, het filmbedrijf van Steve Jobs. Jobs werd daarmee de grootste aandeelhouder van het Disney-concern.

iTunes' filmaanbod steunt louter op producties uit de Disney-stal. De reden voor de schijnbaar karige ondersteuning uit de filmbranche is niet bekend. Amazon.com lanceerde vorige week zijn videodownloaddienst Unbox en kreeg daarmee steun van alle grote filmhuizen, behalve van Disney. Apple brengt films in de handel op de dag dat de fysieke dvd verschijnt. Nieuwe films kosten 14,99, vergelijkbaar met Amazons prijsstelling. Oudere films kosten bij iTunes 10 dollar.

Sinds oktober 2005 verkoopt Apple behalve muziek ook televisieprogramma's, zowel losse episodes als abonnementen op complete seizoenen. Een aflevering van een tv-programma kost 2 dollar per download. De webwinkel bevat inmiddels 220 programma's en is vooralsnog enkel in de VS te gebruiken.

Net als bij de tv-series mogen filmkopers de digitale bestanden kopiëren van de computer naar de iPod. Dat kost niets extra. In de loop van 2007 kunnen ook niet-Amerikanen speelfilms downloaden via iTunes.

Vanaf het eerste kwartaal van 2007 kunnen kopers van speelfilms en tv-series de beelden ook op hun televisiescherm bekijken. Jobs toonde gisteren tijdens zijn presentatie een prototype van Apples iTV. iTV is vooralsnog een codenaam voor een kastje dat met de televisie verbonden kan worden. Het apparaat streamt video's van de vaste computer naar de televisie en is te bedienen via een afstandsbediening.

Het downloaden van een film duurt circa 30 minuten. Althans, als de kijker over een ADSL- of kabelaansluiting beschikt met een downloadsnelheid van 5 Mbps of sneller. iTV gaat 299 dollar kosten.

Apple verkocht inmiddels 1,5 miljard liedjes via de 22 landenfilialen van iTunes. Via dezelfde winkel gingen in Amerika 45 miljoen aflevering van tv-programma's over de digitale toonbank. Apple verwacht in de eerste helft van 2007 de nummer 4 liedjesverkoper van de Verenigde Staten te zijn op zowel de online als off line markt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond